'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τρία βήματα για να κόψει την επιταγή το Eurogroup

Μένουν ακόμα τρεις εγκρίσεις για την καταβολή των υπολοίπων 12,6 δισ.
 Αν και αρχικά διεφάνη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην άμεση εκταμίευση της δόσης και δόθηκε η εντύπωση ότι τα μέτρα για τη μείωση του χρέους θα κινηθούν σε παράλληλη διαδικασία εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 
Μια προσεκτική ανάγνωση του νέου Μνημονίου αποδεικνύει ότι τόσο το Eurogroup όσο και το ΔΝΤ θα συνεδριάσουν εκ νέου για την επίσημη έγκριση της δόσης αφού πρώτα θα έχουν εκπληρωθεί τρεις ακόμη όροι. 
Ο τρόπος που επελέγη εντείνει μεσοπρόθεσμα την αβεβαιότητα καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά διόδια στο δρόμο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι “Το eurogroup σημειώνει, πάντως, ότι τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης από τα κράτη-μέλη θα προκύψουν για την Ελλάδα προοδευτικά και υπό τον όρο της ισχυρής εφαρμογής από τη χώρα των μεταρρυθμίσεων την περίοδο της διάρκειας του προγράμματος αλλά και την περίοδο μετά την επιτήρηση από αυτό”.
 
Πιο αποκαλυπτική όμως είναι η κατακλείδα της ανακοίνωσης του Eurogroup όπου αναφέρεται χωρίς περιστροφές στο χρονοδιάγρμμα εκταμίευσης της δόσης:
“Το eurogroup περιμένει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα τη διάθεση της δόσης ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, και μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος μιας πιθανής επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα”.
 
Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επαναγοράς χρέους,
Τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν το πακέτο μέτρων και νέας στήριξης
Το μόνο σημείο όπου παρατηρείται σαφήνεια για τις ενέργειες και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι:
“Το eurogroup καταλήγει ότι τα απαραίτητα συστατικά βρίσκονται τώρα στη θέση τους, ώστε τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης που αντιστοιχεί σε 43,7 δισ. ευρώ”.
Η δόση όμως θα δοθεί τμημτικά ως εξής: 
“Τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ για τα ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο”.
Η διάθεση των υπόλοιπων ποσών θα γίνει σε τρεις δόσεις, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, και θα σχετίζεται με την εφαρμογή των ορόσημων του MoU (περιλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης ως τον Γενάρη) που θα συμφωνηθούν με την τρόικα”.
 
κείμενο απόsofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου