'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Νομοθετούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εν όψει eurogroup

Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έναντι των πιστωτών προκαλώντας αντιδράσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης πρόκειται για «πραξικόπημα» ενώ και ο κ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν είναι καθόλου περήφανος «που νομοθετούμε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι πρόκειται τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού ενεργοποίησης νέων μνημονίων που καταργεί στην πράξη τη νομοθετική εξουσία και αποτελεί διάψευση όσων έλεγε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχουν τη δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία να εκδίδει κανονιστικές πράξεις, χωρίς την προηγούμενη έκδοση τυπικού νόμου, σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσα ανάγκης και πρέπει να υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους. Σε περίπτωση που δεν κυρωθούν από το Κοινοβούλιο εντός τριών μηνών, τότε παύουν να ισχύουν.

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου φέρνουν νέα σκληρά μέτρα και θέτουν το σύστημα (εκτελεστική εξουσία και κρατική μηχανή, δηλ. ΔΕΚΟ και δήμους) υπό καθεστώς αυστηρής και καθημερινής επιτήρησης και σε βάθος χρόνου, ενώ ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για απολύσεις, περισσότερους φόρους και νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.
Όπως αναφέρει το tovima.gr μεταξύ άλλων προβλέπονται:
*Τοποθέτηση Επιτρόπου (έλληνα) στο υπουργείο στο οποίο προβλέπονται κυρώσεις αν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα καταγραφεί απώλεια στόχου και υπέρβαση κατά 10 % του επιδιωκόμενου στόχου. Ο Επίτροπος θα ονομάζεται Επόπτης οικονομικών υπηρεσιών ονομάζεται και θα είναι εγκατεστημένος σε κάθε υπουργείο. Σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι στόχοι περιλαμβάνεται και η περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης.
*** Στους Δήμους θα ιδρυθούν Παρατηρητήρια Οικονομικής Αυτοτέλειας τα οποία όταν διαπιστώνουν απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους άνω του 10% θα επιβάλλεται αύξηση των φόρων (δημοτικών τελών) στους πολίτες, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής ΤΑΠ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις. Επίσης θα μπορούν να επιβληθούν υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, περιορισμό δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
*** Όταν καταγράφονται στις ΔΕΚΟ αποκλίσεις σε ποσοστό άνω του 10% θα μειώνεται αυτόματα και ισόποσα ο προϋπολογισμός της, θα περικόπτονται οι επιχορηγήσεις και θα αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. Στην περίπτωση που τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του φορέα λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μηνός.
*Αν δεν συγκεντρώνονται τα προϋπολογιζόμενα με βάση το πρόγραμμα έσοδα από συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, τότε θα βγαίνει προς πώληση άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, ενώ τα έσοδα θα πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Μάλιστα επισημαίνεται πως το τίμημα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Στη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου-σκούπα περιλαμβάνονται πολλά που δεν ρυθμίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο, όπως π.χ. το ζήτημα της δραστικής ουσίας του φαρμάκου (γεννόσημο),η λειτουργία της αγοράς με ρυθμίσεις ακόμη και για το πως και από πού θα πωλείται το βρεφικό γάλα, ζητήματα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των οδηγών ΤΑΧΙ και Βυτιοφόρων, αλλά και διατάξεις για τις συντάξεις και τα εφάπαξ (καταργείται η δυνατότητα να βάζει φρένο το υπουργείο στις μειώσεις των εφάπαξ).
Επίσης, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον κ. Μπαλτάκο να συντάξει άμεσα και άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να ρυθμιστούν θέματα των συντάξεων των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το ζήτημα των συντάξεων των βουλευτών.
 http://www.koutipandoras.gr/?p=28813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου