'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ για Λίστα Λαγκάρντ:»Παρεμπόδιση της έρευνας, συγκάλυψη ευθυνών, υπόθαλψη υπαιτίων»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έγγραφης διαμαρτυρίας:
«Σήμερα αποκαλύφθηκε ποιοι ΔΕΝ επιθυμούν επ’ ουδενί την εις βάθος έρευνα στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, έχοντας, μάλιστα, προαναγγείλει δια των φίλιων εκπροσώπων τους, την αναστολή των εργασιών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, ως δήθεν τετελεσμένο γεγονός (βλ. σημερινό άρθρο Γ. Παπαχρήστου εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ).
Αποκαλύφθηκε ποιοι ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ επειδή η διερεύνηση ξεσκεπάζει την εμπλοκή προσώπων και κομμάτων που ασκούν μέχρι σήμερα εξουσία και επιρροή στο δημόσιο βίο και την οικονομία της χώρας.
Αποκαλύφθηκε γιατί ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να εξετασθούν από την Επιτροπή συγκεκριμένοι μάρτυρες και γιατί, τις τελευταίες ημέρες, ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ότι η Επιτροπή έφθασε σε αδιέξοδο λόγω μη υποβολής πορίσματος από το Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΝΏ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,
ΑΦΟΥ:

Α) Την ευθύνη στελέχωσης του Σ.Δ.Ο.Ε. έχει ο Υπουργός Οικονομικών και η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία και εκείνοι πρέπει να απαντήσουν γιατί η ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα είναι υπο-στελεχωμένη, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς εργαλεία. Αντίστοιχα, πρέπει να απαντήσουν ποια «ΣΥΜΠΤΩΣΗ» οδήγησε στην κατάθεση πρότασης νόμου, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, υπογραφόμενης από τον κ. Στουρνάρα, με την οποία απαλλάσσονται προστίμων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 80% οφειλέτες φόρων για το διάστημα προ του 2008, δηλαδή ακριβώς για το διάστημα που αφορά η λίστα Λαγκάρντ (μέχρι 2007)! Και πώς συνέβη να συνταχθεί και εισαχθεί αυτή η ρύθμιση ακριβώς αμέσως μετά την αποστολή ειδοποιητηρίων στους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας (Φεβρουάριος 2013); Πόσες επιτέλους πιέσεις ασκούνται στην υπόθεση αυτή;
Β) Προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.Ε. είναι πολιτικό πρόσωπο, ο κ. Στυλιανός Στασινόπουλος, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει, επισήμως, και ενόρκως ως μάρτυρας ενώπιον της Επιτροπής, για ποιο λόγο το Σ.Δ.Ο.Ε. δεν έχει ιεραρχήσει την υπόθεση αυτή ως απόλυτης προτεραιότητας. Επίσης οφείλει να εξηγήσει ποιος άνοιξε το U.S.B. (και μάλιστα συγκεκριμένο αρχείο που σχετίζεται με βουλευτή της Ν.Δ.) στις 2 Οκτωβρίου 2012, ημερομηνία παράδοσής του από τον Πρωθυπουργό στο Σ.Δ.Ο.Ε. δια του διευθυντή του γραφείου του κ. Δημητρίου Κανελλόπουλου. Ο τελευταίος, κ. Δημήτριος Κανελλόπουλος (και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) πρέπει να εξηγήσει πώς επελέγη ο ίδιος ως κομιστής του U.S.B.
Ζητήσαμε να κληθεί ο κ. Στασινόπουλος για τα θέματα αυτά και η πρόταση καταψηφίσθηκε από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μόλις χθες. Ζητήσαμε να κληθεί στην Επιτροπή ο κ. Κανελλόπουλος και οι ίδιοι παράγοντες ψήφισαν να εξετασθεί από Εισαγγελέα και, μάλιστα, όχι από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, με αποτέλεσμα η έρευνα να πολυδιασπάται και να μην έχει κανείς συνολική εικόνα των στοιχείων!
Γ) Την ευθύνη αποστολής στοιχείων στο Σ.Δ.Ο.Ε. έχουν οι ανακεφαλαιοποιούμενες με δισεκατομμύρια ευρώ Τράπεζες. Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι ο κ. Γεώργιος Ζαννιάς, επιλεγείς επί Υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών. Τον κ. Ζαννιά αρνούνται πεισματικά να καλέσουν στην Επιτροπή οι βουλευτές της πλειοψηφίας, για να εξηγήσει την κωλυσιεργία των Τραπεζών, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης επιμένει να επικαλείται άτυπες προφορικές συνεννοήσεις και συνομιλίες μαζί του.
Δ) Την ευθύνη συγκέντρωσης και αποστολής στοιχείων έχει από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης (επίσης επιλεγείς επί Υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου ως συνεργάτης του), άρτι διορισθείς και Γενικός Γραμματέας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
Και τον κ. Θεοχάρη αρνούνται να καλέσουν στην Επιτροπή οι βουλευτές της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας και παρέπεμψαν την εξέτασή του σε Εισαγγελέα, αλλά όχι στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι αντί της αυστηρής τήρησης των δικονομικών κανόνων για την βεβαίωση γεγονότων κρίσιμων για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης επελέγη από τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη η άτυπη, εκτός διαδικασιών της Επιτροπής διαχείριση, σαν να επρόκειτο για ιδιωτική υπόθεση.
Τέτοια γεγονότα είναι:
* Η αναγγελία στην Επιτροπή της άρνησης προσέλευσης των 4 μαρτύρων- συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου
* Η επίκληση της προφορικής και άνευ δεσμεύσεων διαβεβαίωσης των κκ. Ζαννιά και Θεοχάρη ότι «οι Τράπεζες έχουν αποστείλει πλήρη στοιχεία στο Σ.Δ.Ο.Ε.», γεγονός που απεδείχθη αναληθές
* Η «εντολή» του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς το Σ.Δ.Ο.Ε. να καταθέσει πόρισμα «εντός δύο ημερών», προς δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, αφού, χωρίς τα στοιχεία των Τραπεζών, η σύνταξη πορίσματος θα είναι άνευ αντικειμένου και εκτός πραγματικότητας
* Η επίκληση προφορικών συνομιλιών του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον Επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. και συναντήσεώς του, εκτός Επιτροπής, με στελέχη που συμμετέχουν στην έρευνα, σύμφωνα με τα οποία φέρεται ότι απαιτείται διάστημα τριών μηνών για την αποστολή πλήρους πορίσματος για τα 4 ονόματα των συγγενών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τα γεγονότα αυτά «διέρρευσαν» στα Μ.Μ.Ε. και έτυχαν ευρείας δημοσιότητας πριν καν ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής!
Μάλιστα, η άρνηση προσέλευσης των 4 μαρτύρων διέρρευσε, με όλες τις λεπτομέρειές της αλλά και με αναφορά στο πώς θα αντιδράσει η Επιτροπή, πριν καν κατατεθεί στη Γραμματεία της Επιτροπής έγγραφη άρνηση και πριν καν συνεδριάσει η Επιτροπή: το θέμα συζητείτο στα Μ.Μ.Ε. ως τετελεσμένο ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ 4 ΜΑΡΤΥΡΩΝ!
Ευλόγως, λοιπόν, συνάγεται ότι τα γεγονότα δεν προκύπτουν, αλλά δρομολογούνται μεθοδευμένα, και καθίστανται αντικείμενο διαχείρισης από έμπειρους και πολύπειρους στη συγκάλυψη.
Σήμερα, με προκλητικό τρόπο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εμπόδισε την εξέταση του Ιωάννη ΚΑΠΕΛΕΡΗ, διακόπτοντας την υποβολή ερωτήσεων από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. Ζωή Κωνσταντοπούλου από το πρώτο λεπτό. Οι διακοπές και οι επιτιμήσεις, με την επικουρία του κ. Ρήγα (εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, του οποίου είναι μέχρι σήμερα μέλος ο κ. Καπελέρης) διήρκεσαν επί 20 λεπτά, κατά τα οποία υποβάλλονταν, μετ’ εμποδίων ερωτήσεις στον πρώην Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, που, επίσης, μετ’ εμποδίων απαντούσε. Εν συνεχεία, ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι δίνει ακόμη 5 λεπτά για την ολοκλήρωση της εξέτασης, ενώ ο μάρτυρας δεν είχε ερωτηθεί παρά μόνον από 2 βουλευτές της Ν.Δ., 1 του ΠΑΣΟΚ, 1 της Χρυσής Αυγής και 1 του Κ.Κ.Ε., χωρίς να έχει εξετασθεί από κανέναν βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. ούτε των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ούτε και της ΔΗΜΑΡ, που δεν είχαν ακόμη προσέλθει στην Επιτροπή, αφού η εξέταση αναμενόταν ότι θα διαρκούσε περισσότερο χρόνο. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, όταν διέκοπτε, στο παρελθόν, την κατάθεση άλλων ουσιωδέστατων μαρτύρων χρησιμοποιούσε το επιχείρημα «Τι θα κάνουμε όταν έρθουν σοβαροί μάρτυρες, Καπελλέρης, Διώτης, κλπ, που πρέπει να τους εξετάσουμε μια βδομάδα και εκεί δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός»…
Η συνολική εξέταση του Ι. Καπελλέρη, ο οποίος έχει άμεση γνώση στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ από το έτος 2010 διήρκεσε λιγότερο από 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ παρεμποδίστηκε ουσιαστικά η εξέτασή του από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., γεγονός το οποίο καταγγέλθηκε με τον πλέον έντονο τρόπο από τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Θοδωρή Δρίτσα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καπελλέρης είναι εκείνος ο οποίος φέρεται ότι έχει διενεργήσει έλεγχο των 10 έως 20 μεγαλυτέρων καταθετών της λίστας με εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου από τα τέλη του 2010, φέρεται επίσης ότι έχει εντοπίσει ήδη από τότε ασυμφωνία φορολογικών στοιχείων και καταθέσεων, ενώ φέρεται ότι συμμετείχε σε σύσκεψη με αντικείμενο την αξιοποίηση της λίστας τον Ιανουάριο 2011, ήταν Επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. μέχρι τον Μάρτιο 2011 και εν συνεχεία προήχθη σε Γενικό Γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2012, παραμένοντας απολύτως αρμόδιος, καθ’ ύλην, για την αξιοποίηση της λίστας και την αναζήτηση φόρων.
Η αποτροπή περαιτέρω εξέτασής του άφησε αδιερεύνητες πτυχές της υπόθεσης που αφορούν:
Α) Τη διαχείριση της λίστας
Β) Την παρέμβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία που έχει καταγραφεί από την πραγματογνωμοσύνη
Γ) Τις ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας και για την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου.
Η βίαιη διακοπή της εξέτασης του συγκεκριμένου μάρτυρα καθ’ ον χρόνο εξεταζόταν από την Ζ. Κωνσταντοπούλου, και μόλις επί 20 λεπτά (λιγότερο από κάθε άλλο μάρτυρα) συνιστά πραξικοπηματική αποτροπή της διερεύνησης και είναι δηλωτική του προαναγγελθέντος και σκηνοθετημένου θανάτου της Επιτροπής, ο οποίος μεθοδεύεται από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια να οδηγηθεί η Επιτροπή σε τεχνητά αδιέξοδα, δια της μεθόδου έγερσης δήθεν ανυπέρβλητων διλημμάτων θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. 
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. ζητεί και θα ζητήσει και στο πλαίσιο της Επιτροπής την εκ νέου κλήτευση του κ. Καπελλέρη, προς ουσιαστική εξέτασή του, αλλά και του κ. Στασινόπουλου, του κ. Ζαννιά και του κ. Θεοχάρη.
Τα προσχήματα περί «καθυστέρησης από την εξέταση μαρτύρων» κατέπεσαν, αφού πόρισμα του Σ.Δ.Ο.Ε. δεν υπάρχει, η Επιτροπή έχει αντικείμενο το οποίο οφείλει να ερευνήσει και ουδείς (πολύ λιγότερο ο κ. Μαρκογιαννάκης) νομιμοποιείται να προτείνει την αναστολή του έργου της».
 www.koutipandoras.gr/34198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου