'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΣΟ-ΜΙΣΟ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ’Η ΜΙΣΗ-ΜΙΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ !

Ο Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΙΣΟ-ΜΙΣΟ ΑΕΡΙΟ!
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΡΜΟΜΟΚΡΑΤΩΝ!
Όσο η Κύπρος δεινοπαθεί τόσο η Τουρκία ξεδιπλώνει την στρατηγική της, ανοίγει τα χαρτιά της και κλιμακώνει τις προκλήσεις της όχι μόνο απέναντι στο νησί αλλά και απέναντι στην Ελλάδα.
Μετά την πρόσφατη ειρωνική και περιφρονητική στάση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς που προσεφέρετο να δώσει «αφιλοκερδώς» 5 δισ. στην Κύπρο, μέσω, όμως, του ψευδοκράτους και έδινε την άδεια, ακόμα και την τουρκική λίρα να χρησιμοποιήσει ως νόμισμα η Κύπρος ακολούθησαν, ενώ είχαν προηγηθεί ανενόχλητες έρευνες τουρκικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα των Δωδεκανήσων, οι πρωτοφανείς σε κυνική σαφήνεια δηλώσεις του Τουρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική εφημερίδα «Star».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέπτυξε μια ευθεία διχοτομική πρόταση για την Κύπρο με τρία σκέλη και με καμβά το μοίρασμα της λείας των υδρογονανθράκων, η οποία έχει ως εξής:
-- Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
 -- Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι’ αυτήν.
-- Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.
-- Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ.

Η προκλητική και απαράδεκτη πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται να αξιοποιήσει τους ευρύτερους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δείγματα των οποίων έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την προηγούμενη Παρασκευή (22/3).
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ στο "ενεργειακό παιχνίδι" που παίζεται από πολλές χώρες στη Μεσόγειο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουμε την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες για τις νέες κατηγορίες του Ερντογάν περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα:

"ΥΠΕΞ: ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
«Ανυπόστατη φημολογία» χαρακτηρίζει τα περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του με αφορμή δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά», επισημαίνει το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Ερωτηθείς για τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ στο εξωτερικό, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια CNN Turk και Kanal D, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα συζητά το θέμα. «Εμείς συζητάμε και με την Ελλάδα και της λέμε κοιτάξτε, υπάρχουν στη χώρα σας στρατόπεδα. Πραγματοποιούμε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Δεν το κάνουμε με κάθε χώρα. Είμαστε γείτονες. Εάν παρά τις διπλωματικές αυτές σχέσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται τρομοκράτες, που χτυπούν ή που θα χτυπήσουν τη χώρα μας, εάν αυτοί εκπαιδεύονται στα δικά σας στρατόπεδα, τότε δεν έχει νόημα η συμφωνία που κάναμε».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αντικρούει και τον έτερο ισχυρισμό του κ. Ερντογάν, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει τόν τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ανάδειξη των μουφτήδων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών. Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Προστίθεται επίσης πως «όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων».
Όσον αφορά το ζήτημα του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, που έθεσε ο κ. Ερντογάν, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας».
«Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία», προσθέτει.
Όπως ανέφερε στην συνένευξή του ο τούρκος πρωθυπουργός, το θέμα της Θεολογική Σχολής συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση που υπήρξε με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Τόνισε ακόμη πως ο ίδιος είπε στη συνάντηση ότι «αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος έχει 21 μέλη, ενώ από την άλλη στη Δυτική Θράκη ο αρχιμουφτής πρέπει να εκλέγεται και όχι να διορίζεται», και απευθυνόμενος στη Μέρκελ τόνισε πως «πρέπει να διορθωθεί το λάθος αυτό».
πηγή:naftemporiki.gr
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου