'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ EUROGROUP !

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ.  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !
Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" !
ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΕΔΕΚ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP!
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο μετά την «νεοαποικιακή» απόφαση του Eurogroup, ενώ δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι αυτή η κατάπτυστη και καταστροφική απόφαση του Eurogroup θα επικυρωθεί από την Κυπριακή Βουλή, λόγω των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων.
Σε δήλωση για τις εξελίξεις που ζήτησε η Iskra από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε παρακάτω),ο τελευταίος τόνισε ότι για τη καταστροφική απόφαση του Eurogroup φέρουν εγκληματικές ευθύνες οι κυβερνήσεις Α. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, ενώ υπογράμμισε ότι αυτήν την ιστορική ώρα ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός καλούνται να απαντήσουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο Eurogroup και να πετάξουν, με τους ενωτικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους, στο κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του.
Παράλληλα, από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ψήφιση στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας,από την κυπριακή Βουλή, του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, μετά την απόφαση στην οποία κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και το Eurogroup. Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι λεπτές, αφού εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, δηλαδή μια λιγότερη απ' όσες απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο.
Η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, αναβλήθηκε τελικά για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προγραμματισμένες για την Κυριακή συνεδριάσεις μετατέθηκαν για τη Δευτέρα. Το πρωί (08:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 15:15 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 16:00. Στο μεταξύ είναι τόσο ρευστές οι Κυπριακές εξελίξεις ώστε είναι πολύ αμφίβολο αν πρόκειται να τηρηθούν τα ως άνω χρονοδιαγράμματα.
Η Κύπρος έχει εισέλθει σε τόσο μεγάλες και πρωτόγνωρες περιπέτειες που ουδείς μπορεί να εύκολα να εκτιμήσει τις αλληλουχίες που θα ακολουθήσουν.
ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ


Παράλλληλα, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να πείσει τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη, κάτι που έχει αποφασίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να μην καταστούν δυνατές οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας στο Eurogroup πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνεδρίαζαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα, Κυριακή.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει ομιλία στην Βουλή, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Κύπρου, σε μία προσπάθεια να πείσει τα μέλη της να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.
Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός του Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών.
Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.
Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο Νίκος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια».
Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.
«Όταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για το γεγονός ότι η κατάληξη στο Eurogroup έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις προεκλογικές όσο και τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου και του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει «αυτό που έλεγε ως υποψήφιος και ως πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτή η προσέγγιση κάποιων ευρωπαίων ηγετών και κυβερνήσεων και του ΔΝΤ δεν είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείξουν και οι αντιδράσεις ενδεχομένως των αγορών».
Ο κ. Νεοφύτου έχει εισηγηθεί τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
«ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η απόφαση έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με της αρχές τις έννοιας των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κεκτημένου και τις αρχές που διέπουν την ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «μιλάμε για μια απόφαση που δεν αφορά εθελούσια προσφορά ή θυσία, αλλά εξαναγκασμό, δια του οποίου αφαιρείται ένα μέρος από την περιουσία του καθενός από εμάς».
«Δεν υπάρχει όργανο της ΕΕ που είναι δυνατό να αποφασίσει κάτι, το οποίο συγκρούεται με αυτές τις έννοιες, οι οποίες είναι και πανανθρώπινες και είναι ένα μέρος που στηρίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ» επισήμανε ο κ. Αγγελίδης.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ Iskra ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Με δήλωση του στην Iskra ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε "ότι η κατάπτυστη και νεοαποικιακή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία ελήφθη με την πολιτικά εγκληματική συμφωνία των κυβερνήσεων Α.Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, αν εφαρμοσθεί, θα εξωθήσει την Κύπρο στον οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο, θα έχει οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να συντείνει με την πάροδο του χρόνου και σε πολύ επώδυνες εθνικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά, υπεύθυνη για την κλιμακούμενη οικονομική και κοινωνική λεηλασία της χώρας μας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να πάρει «στο λαιμό της» και την Κύπρο, επιμένοντας στην εγκληματική απόφαση του Eurogroup, που ενταφιάζει την Κύπρο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να φύγει με τους αγώνες και τη ψήφο του ελληνικού λαού.
Η απόφαση λαιμητόμος του Eurogroup δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει.
Αυτήν την ιστορική ώρα ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός καλούνται να απαντήσουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στους άθλιους εκβιασμούς και τις βρώμικες πιέσεις και με τις μεγάλες ενωτικές κινητοποιήσεις τους να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του Eurogroup, που καταδικάζουν και υποθηκεύουν το μέλλον της Κύπρου και συνθλίβουν περαιτέρω την Ελλάδα.
Για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχει μονόδρομος. Για την Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση, επιλογή και πορεία."
ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΕΔΕΚ ΚΑΤΑΨHΦΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων και εντός της ημέρας ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση την οποία θα καταθέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κάλεσε μάλιστα δια του Γενικού του Γραμματέα το λαό σε ψύχραιμη και αποφασιστική δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απέρριψε τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, υιοθετώντας εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ότι απορρίφθηκε η συμφωνία για το κούρεμα επειδή έκρινε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η άποψη του κυπριακού λαού και επειδή θεωρεί ότι το κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία.
«Όχι μόνο δεν θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα τη βυθίσει σε περισσότερα προβλήματα με μεγαλύτερη ύφεση και δυσκολίες, οι οποίες θα προκληθούν στη συνέχεια», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως το γραφείο οικονομικών μελετών συνεχίσει και ολοκληρώσει μελέτες τις οποίες ετοιμάζει σε συνεργασία με οικονομολόγους και να ετοιμασθεί πρόταση, η οποία θα στοχεύει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία.
Πρόσθεσε ότι αν η πρόταση ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, η προσπάθεια και η επιδίωξη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι να τη συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα άλλα πολιτικά κόμματα για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πρόταση θα εδράζεται στη λογική ότι εάν η στήριξη της οικονομίας θα γίνει με κούρεμα μπορεί το πρόβλημα να λυθεί εσωτερικά και χωρίς την παρέμβαση της Τρόικας, ο κ. Κυπριανού επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει οτιδήποτε πριν αυτή συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα κόμματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό είπε ότι οι στιγμές που διέρχεται ο τόπος είναι πάρα πολύ δύσκολες, κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον μας και επεσήμανε ότι έχει τεράστια σημασία να υπερασπιστούμε με ψυχραιμία τα δικαιώματα μας ως κυπριακός λαός και ότι έχουμε πετύχει με σκληρή δουλειά δεκαετιών και τα οποία δεν μπορεί να γκρεμίζει με τη μεγαλύτερη ευκολία με τη μεγαλύτερη ευκολία μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αγωνιστεί με σθένος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού.
Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ καλεί τον κόσμο σε κινητοποίηση αύριο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί και αύριο θα μαζευτεί αυθόρμητα έξω από τη Βουλή.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις καλώντας τον κόσμο να λειτουργήσει με μεγάλη ψυχραιμία, με πολιτικό και οργανωμένο τρόπο και να δείξει πως είμαστε ένας λαός που διακατέχεται από υψηλό επίπεδο πολιτισμού και συμπεριφέρεται κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κάποιοι συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν.
Ο κ. Κυπριανού συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να δείξουμε ότι όντως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού μας και τίποτε άλλο.
Κληθείς να σχολιάσει εισήγηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ για σύνδεση των εσόδων από το φυσικό αέριο μέσα από ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων προς τους καταθέτες που θα υποστούν κούρεμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η εισήγηση σίγουρα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ είναι να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Ερωτηθείς τι θα γίνει την Τρίτη, είπε πως πρέπει να αναμένουμε τι θα γίνει αύριο και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα κάνει την πρόταση του.
Προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προκαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε και τις τοποθετήσεις των κομμάτων και στη συνέχεια να δούμε τι γίνεται.
Αρνητική ψήφο στη συμφωνία για το κούρεμα καταθέσεων αποφάσισε το πολιτικό γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου να δηλώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να απαιτήσει χρόνο διαβούλευσης, αρνούμενος να αποδεχθεί την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση μιας άμεσης και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας».
Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου της ΕΔΕΚ, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η απάντησή μας είναι η επιβαλλόμενη. Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα».
"NAI" ΑΠΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΗΝ "ΠΡΟΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ" !
Με δήθεν σκληρή γλώσσα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup, έκανε λόγο «για προστυχιά των Ευρωπαίων».
Σημείωσε ότι μόλις η Κύπρος φθάσει σε σημείο, που θα μπορεί να φύγει από την Ευρωζώνη, θα πρέπει να το πράξει.
Ο Αρχιεπίσκοπος, όμως, ανέφερε πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα, παρά την "ευρωπαϊκή προστυχιά" δεν υπάρχει επιστροφή, η απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δώσει στους πολίτες που θα επηρεαστούν από το «κούρεμα» κρατικά ομόλογα διάρκειας πέντε μέχρι δέκα χρόνων!!!
Ανέφερε ότι, όταν στο μέλλον διατεθεί στην αγορά το φυσικό αέριο, οι πολίτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν αυτά τα ομόλογα και να πάρουν τα χρήματά τους!
ΜΕΡΚΕΛ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σωστή χαρακτήρισε την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, η Άνγκελα Μέρκελ, διακηρύσσοντας τη γνωστή φασιστική αντίληψη της "συλλογικής ευθύνης". Στο περιθώριο συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η καγκελάριος είπε ότι έτσι συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι -όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προτείνει να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών, με τη θέσπιση ορίου της τάξεως των 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των καταθετών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση.

«Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

Ανάλογη φέρεται, κατά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».
ΔΗΛΩΣH ΑΛEΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο «συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
Καλεί μάλιστα τον κ. Σαμαρά «να εξηγήσει τώρα και χωρίς μισόλογα αν έχει συμφωνήσει στο έγκλημα».
«Το το κούρεμα καταθέσεων είναι ανεπίτρεπτο, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί για την Κύπρο, ούτε βέβαια να αποτελέσει δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε μια δημοκρατική ασπίδα προστασίας των λαών από την εγκληματική στρατηγική της κ. Μέρκελ»
"Στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής απόφασης, πρέπει άμεσα να διοργανωθεί ειδική διάσκεψη για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών που θα δώσει λύση στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου, το 1953, που διέγραψε το 60 τοις εκατό των γερμανικών χρεών".
«Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει ιστορική μνήμη και η Γερμανία συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών που αναλαμβάνει» καταλήγει στη δήλωσή του.
ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
Δήλωση για την απόφαση του Eurogroup να «κουρευτούν» οι καταθέσεις στην Κύπρο έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευκλείδης Τσακαλώτος:
«Το Eurogroup εξασφάλισε, με τις ανιστόρητες και ανεγκέφαλες αποφάσεις του, ότι στο μέλλον κάθε κρίση θα είναι συγχρόνως και ένα δράμα»
»Βλέπουμε για ακόμη μια φορά το αδιέξοδο μιας πολιτικής που δεν είναι συνολική για όλη την ευρωζώνη, αλλά συνίσταται σε αποσπασματικές ενέργειες για κάθε χώρα ξεχωριστά».
Η απόφαση «έρχεται και σε αντίθεση με τις αποφάσεις, να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και να καθιερωθεί μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων».
Η συνέπεια είναι ότι «από εδώ και πέρα σε κάθε κρίση, όπου κι αν ξεσπάσει, ο φόβος των καταθετών θα είναι μέρος της εξίσωσης, με απρόβλεπτες συνέπειες».
«Φθάνουμε όλο και πιο κοντά σε μια αποφασιστική στιγμή όπου είτε ολόκληρος ο Νότος θα επιβάλλει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση, ή η ευρωζώνη δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις και την οργή των λαών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου