'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Χαλκιδική, ο βιασμός εντός τόπου.................


Το 1977 επί Καραμανλή στα μαντεμοχώρια είχε κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος.
Το 1997 επί "σοσιαληστικού" ΠΑΣΟΚ η Ολυμπιάδα, ένοιωσε και αυτή την "απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση συναθροίσεων".
Το 2003 η Στρατονίκη, έζησε έξη μήνες στρατιωτικής κατοχής και οι κάτοικοί της "μάζεψαν" πάνω από 2.000 χρόνια φυλακής, μέσα σε ένα πέπλο σιωπής, σε μια Ελλάδα που ζούσε το όνειρο του "ΑΘΗΝΑ 2004"..
Το 2013 η Ιερισσός, η Μ.Παναγία, η Ουρανούπολη, ζεί πλεόν εδώ και ένα χρόνο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 Δεν ήρθε τώρα και στα ξαφνικά το πρόβλημα της ΒΑ Χαλκιδικής. Υπάρχει, ταλαιπωρεί, διχάζει την κοινωνία δεκαετίες τώρα.  
  Καλυπτόταν γιατί πίσω και γύρω από τους σύγχρονους χρυσοθήρες, κρύβονται και οι μεγιστάνες του τύπου. Έδωσαν σε αυτούς ένα γερό κομμάτι για να εξασφαλίσουν την σιωπή τους. Για να εξασφαλίσουν την συνενοχή τους για να εξασφαλίσουν την ασυλία στον "Βιασμό ενός τόπου".

 Σιωπή χρυσοφόρα για αυτούς, ασφυκτική για τους κατοίκους, που ενώ ζουν σε ένα παράδεισο, ένα πανέμορφο και πλούσιο τόπο, αναγκαζόταν πάντα - και τη δεκαετία του 70 και του 80 και του 90 και τώρα - να μεταναστεύουν, είτε στο εξωτερικό είτε σε εσωτερική μετανάστευση.
 Ακόμα και την δεκαετία του 70 και του 80 επί Μποδοσάκη που οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία ήταν πάνω από 4.000, οι νέοι έφευγαν για Γερμανία Βέλγιο αλλά και εσωτερικοί μεταναστες, είτε στην Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα.
 Ανάπτυξη με φαραωνική μεταλεία δίπλα σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει.
 Και ύστερα από αιώνες μεταλλευτικής εμπειρίας, οι κάτοικοι το ξέρουν καλά.
 Η διαφορά τώρα είναι ότι με αιματηρούς αγώνες κατάφεραν και έσπασαν το πέπλο σιωπής των  
κρατικοδίαιτων "επενδυτών-χρυσοθήρων-μεγαλοεργολάβων-εκδοτών"

 Ο κύκλος της σιωπής έχει πλέον σπάσει. Και αυτό έχει οδηγήσει την σημερινή κυβέρνηση σε απίστευτο τρομοκρατικό προγκρόμ κατά των κατοίκων. Πιστεύουν ότι με άλλη μια επιβολή στρατιωτικού νόμου στην περιοχή, θα σπάσουν το φρόνιμα των κατοίκων.
 Είναι γελασμένοι. Δεκαετίες αγώνων έχουν σφυρηλατήσει το φρόνημα των κατοίκων. Μικρά παιδιά, γυναίκες, γέροι, νέοι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τον τόπο τους από την καταστροφή.
 Με την ενημέρωση, την εξάπλωση της αλληλεγγύης, τον αγώνα τους.

Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου