Εντύπωση και μαζί έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες χαρακτήρισε «ευρωπαϊκούς» τους ενδεχόμενους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους, ενώ παρέπεμψε στην Ευρώπη το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία (βλ. παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ).
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές του Α. Σαμαρά καταδεικνύουν ευθέως και απροσχημάτιστα την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης όχι μόνο να κάνει θετικά βήματα στην κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική της και τους κινδύνους που προκαλεί στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, μετά τους αρχικούς ανέξοδους λεονταρισμούς για ανακήρυξη και προώθηση της ΑΟΖ, αναδιπλώνεται πανικόβλητη, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και καταφεύγει σπασμωδικά στην λεγόμενη «ευρωπαϊκή» ομπρέλα, προκειμένου ,υποτίθεται, να αποφύγει τα χειρότερα.
Έγκυροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράμμιζαν την έκπληξη τους για την σπασμωδικότητα των κυβερνητικών κινήσεων, ενώ σημείωναν με έμφαση τους κινδύνους από τη βεβιασμένη κυβερνητική απόπειρα να καταστήσει «ευρωπαϊκούς» τους ενεργειακούς πόρους της χώρας και «ευρωπαϊκό» το πρόβλημα της ΑΟΖ.
Οι ίδιοι, επίσης, κύκλοι σημείωναν ότι η μετατροπή της ΑΟΖ στο Αιγαίο σε «ευρωπαϊκό» πρόβλημα, μπορεί να επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις στην ελληνική πλευρά, μιας και είναι πολύ αμφίβολο αν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ ενδιαφέρονται για την δίκαιη ,με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατανομή νησιών, νησίδων και επιμέρους θαλάσσιων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ είναι μάλλον βέβαιον πως δεν θα θελήσουν ποτέ να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία, χάρη της Ελλάδας, επειδή μόνο και μόνο η τελευταία συμμετέχει στην Ευρωζώνη ή την ΕΕ, γεγονός που το θεωρούν, άλλωστε, ευεργεσία προς την Αθήνα!
Άλλοι παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι η προσφυγή Σαμαρά στην «Ευρώπη» από καταφύγιο υποστήριξης, μπορεί να εξελιχθεί σε ναρκοπέδιο για την Ελλάδα, που θα την εξαναγκάσει σε επώδυνους συμβιβασμούς διαμελισμού και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με ένα απροσδιόριστο νομικό πλαίσιο κυριαρχικών δικαιωμάτων.
"Παρατηρητής"
Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Isrka παραθέτει ρεπορτάζ από τον ημερήσιο Τύπο.
ΜΑΧΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΣΤΗΝ ΑΟΖ
Να ενεργοποιήσει την Ευρώπη για το θέμα της ΑΟΖ και να εντάξει τον ελληνικό σχεδιασμό σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ενεργειακής αλλά και εξωτερικής πολιτικής επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να εξελιχθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), από το οποίο ανοικτά ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός να κινηθεί με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα καλύπτει το ζήτημα της ΑΟΖ. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επενδύει στην ευρωπαϊκή ενεργοποίηση και, συνακόλουθα, στην πίεση των Βρυξελλών προς την Αγκυρα,
ώστε να αναβαθμίσει και το θέμα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων
στο Αιγαίο από ελληνοτουρκικό ζήτημα σε πρόβλημα μεταξύ της Ευρωπαϊκής
Ενωσης και της Τουρκίας.
Ο
Πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο των επικεφαλής των ευρωβουλευτών του
ΕΛΚ που πραγματοποιείται από χθες στο Καβούρι, επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή ταυτότητα των ελληνικών ενεργειακών πόρων, την οποία ανέδειξε και κατά τη πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Χθες έκανε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο
την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, αλλά αφορά άμεσα και την κοινή εξωτερική πολιτική.
Ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του για τη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή στάση στο θέμα της ΑΟΖ, τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την «εσωτερική αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή ενότητα». «Το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “ευρωπαϊκό” πετρέλαιο.
Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού
ανεφοδιασμού στην Ευρώπη. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες; Για μια κοινή πολιτική; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;» διερωτήθηκε .
Η ΕΚΘΕΣΗ
Κυβερνητικές
πηγές επισημαίνουν ότι η νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού – που γίνεται
στον απόηχο και της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – υπαγορεύεται και από τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης καταψήφισης την προσεχή εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για τoν ενεργειακό οδικό χάρτη της ΕΕ (Energy Road Map 2050). Η έκθεση – που επιμελήθηκε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα
και έχει ήδη διαβιβασθεί στο Μέγαρο Μαξίμου – καλύπτει για πρώτη φορά
το θέμα της ΑΟΖ. Αναμένεται δε να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η σχετική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Πληροφορίες εμφανίζουν το τουρκικό λόμπι να κινείται έντονα για τη καταψήφισή της, καθώς η έγκριση της έκθεσης θα αποτελέσει μια «ομπρέλα» από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενη καταψήφιση της έκθεσης θα καλυφθεί πίσω από περιβαλλοντικά και όχι γεωπολιτικά ζητήματα, δυσχεραίνοντας και την ελληνική προσπάθεια να εξελιχθεί το θέμα της ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό ζήτημα.
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013.
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου