'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Χαρίζουν δις ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες την ώρα που η χώρα βουλιάζει...

22 Σεπ 2011

(του Σπύρου Σουρμελίδη)
Χαρίζει τα πάντα στις φαρμακοβιομηχανίες η κυβέρνηση, την ώρα που «μπουκάρει» στα νοικοκυριά για περισσότερους φόρους. Τα δισεκατομμύρια ρέουν προς τις φαρμακευτικές εταιρείες -πρωτίστως τις πολυεθνικές- , επιβαρύνοντας το κοινωνικό κράτος. Κι όμως, μπορούν να μειώσουν το κόστος κατά 5 δις το χρόνο, χωρίς, μάλιστα, να πάψουν να κερδίζουν και οι φαρμακευτικές. Πρόκειται για την πλέον κραυγαλέα απόδειξη ότι, αντί να μειώνονται οι δαπάνες, απολύονται εργαζόμενοι και επιβάλλονται νέοι φόροι...
Το κόστος των φαρμάκων και συνολικά της υγείας επιβαρύνει δραματικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση, μάλιστα, ομολογεί ότι, λόγω των Ασφαλιστικών Ταμείων (υγεία-συντάξεις) αυξήθηκαν οι δαπάνες του κράτους, γι' αυτό και η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα. Έγκειται πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό το να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο επιτρέπει να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πολιτική σε ό,τι αφορά στην υγεία και ειδικά στο κόστος για τα φάρμακα.
Σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες, Ιούλιος - Σεπτέμβριος, η κυβέρνηση χάρισε περί τα 500 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ υπαναχώρησε σε όλες τις πιέσεις τους, ακυρώνοντας κάθε απόφαση που θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες. Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας εμφανίζονται σαν να συναγωνίζονται ποιο εκ των δύο θα χαρίσει περισσότερα στο εμπόριο και στη βιομηχανία φαρμάκων... Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν στη λίστα φαρμάκων και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση:
1. Τα όσα διαφήμιζε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ως επιτυχία της κυβέρνησής του ως προς το θέμα αυτό ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. 
2. Τα όσα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, περί συμφωνίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν ισχύουν όχι μόνο... επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες «έσπασαν» τη συμφωνία, αλλά και διότι ο ίδιος ο Γ. Κουτρουμάνης ακύρωσε ουσιαστικά το αναμενόμενο όφελος για το κράτος μέσω των αποφάσεών του.
Ηλεκτρονική... συσκότιση
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση εξετάζει -για τρίτη (!) φορά- την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί όχι για τις δραστικές ουσίες, αλλά για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η διαφορά είναι τεράστια. Η δραστική ουσία είναι το πραγματικό φάρμακο, αυτό που πληρώνουν όλα τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη. Οι δραστικές ουσίες, μάλιστα, είναι χίλιες οχτακόσιες, ενώ οι εμπορικές ετικέτες δεκατρείς χιλιάδες. (Δραστική ουσία, για παράδειγμα, για το στομάχι είναι η οπρεμαζόλη, την οποία πωλούν πάνω από δεκαοχτώ εταιρείες.) Ο ασθενής χρειάζεται τη δραστική ουσία και αυτή πληρώνουν τα συστήματα υγείας, αγοράζοντας στις φτηνότερες τιμές. Μόνο στην Ελλάδα κοστολογούμε φαρμακευτικά σκευάσματα -αυτά που απλοϊκά αποκαλούμε «φάρμακα»-, δηλαδή εμπορικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό χάνεται κάθε δυνατότητα το σύστημα υγείας να κοστολογήσει και να ελέγξει σωστά το τι και γιατί πληρώνει.
Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι το έκανε αυτό επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν στο κράτος 262 δις ευρώ, μια και αυτά είναι το υπερβολικό κέρδος που είχαν το 2010. Γι'αυτό, όμως, είχαν ζητήσει ένα αντάλλαγμα: Να μην εφαρμοστεί η λίστα φαρμάκων. Ακόμα, όμως, κι αν επέστρεφαν τα 262 δις ευρώ, θα ήταν μόνο για... στραγάλια μπροστά σ'αυτά που κέρδισαν. Το θέμα « συνταγογράφηση» δεν τελειώνει εδώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, με ευθύνη και της πολιτικής και της υπηρεσιακής ηγεσίας, ακύρωσαν έως τώρα στην πράξη δύο συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αντ' αυτών, ξεκινά εκ νέου διαγωνισμός για σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με κόστος για το Δημόσιο 25 εκατ. ευρώ. Οι προδιαγραφές δείχνουν, μάλιστα, ότι μόνο μία πολυεθνική εταιρεία -εκτός Ελλάδας- θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τη δουλειά. Ισχυρό λόγο σ' αυτό δεν έχει μόνο το υπουργείο Εργασίας, υπό τους Γιώργο Κουτρουμάνη και Αθηνά Δρέττα, αλλά και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Η τακτική της κυβέρνησης φορτώνει τα Ταμεία, άρα και τον προϋπολογισμό, με επιπλέον δαπάνες, την ώρα που η χώρα βουλιάζει στα ελλείμματα...
Η λίστα φαρμάκων
Μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Κι αυτό, καθώς με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι μπορεί να γίνεται έλεγχος - περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης. Μετά την πάροδο δυο χρόνων, έφτασε, λοιπόν, η ώρα της λίστας! Και μόνο οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να μην την εφαρμόσει -σε αντάλλαγμα, όπως προαναφέραμε, της επιστροφής των 262 δις ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, κ. Δημόπουλο. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα την επαναφέρει, αλλά με... περιορισμούς. Εκτός λίστας θα μείνουν τα φτηνά φάρμακα, αυτά που κοστίζουν κάτω από 0,50 ευρώ. Αυτά υποτίθεται ότι δεν επιβαρύνουν τα Ταμεία, όσο κι αν υπερσυνταγογραφηθούν. Μόνο που έβγαλαν εκτός λίστας όσα στοιχίζουν 0,50 ευρώ στη βιομηχανική τους τιμή, όχι στη λιανική! Άρα τα δύο τρίτα των φαρμάκων -των φαρμακευτικών εμπορικών προϊόντων δηλαδή- είναι εκτός περιορισμού (Σ.Σ.: λίστας)! Οι εταιρείες, παρ' όλα αυτά, «έσπασαν» τη διαπραγμάτευση, γιατί φαίνεται να θεωρούν πως υπήρξε κυβερνητική δέσμευση ότι η λίστα θα εφαρμοστεί -ή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση- υπό όρους.
Το κακό... τρίτωσε!
Προτού φτάσουμε στις διαπραγματεύσεις για λίστα και ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το υπουργείο Υγείας, με δύο αποφάσεις του στο τέλος του Ιουλίου, αύξησε τη δαπάνη για τα φάρμακα στα 500 εκατ. ευρώ για το 2011. Όπως ήδη έγραψαν τα «Επίκαιρα» , με ένα διορθωτικό Δελτίο Τιμών δόθηκαν αυξήσεις σε δύο χιλιάδες φάρμακα από 0,5% έως 3.800% (!). Η δεύτερη απόφαση αφορά στη μεταφορά δικαιώματος πώλησης των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία. Αντί, δηλαδή, να πληρώνουμε την ειδική νοσοκομειακή τιμή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν λιανική τιμή. Και μιλάμε για τα ακριβά φάρμακα για τις δύσκολες θεραπείες. Το κόλπο αυτό εφαρμόστηκε και κατά τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται τεχνηέντως η φαρμακευτική δαπάνη...
(Eπίκαιρα)
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου