8 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ!
Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν λάβει τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχουν φτάσει τα 50 δισ. (σε σύνολο χορηγήσεων 232 δισ.) με τους δανειολήπτες να έχουν γονατίσει οικονομικά και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η συγκυβέρνηση, μπροστά σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης και προστασίας υπέρ των χιλιάδων εξουθενωμένων νοικοκυριών, αγροτών και μικρών επιχειρήσεων,
αλλά, αντίθετα, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το υπουργείο Ανάπτυξης
έρχεται να τροποποιήσει προς το χειρότερο ακόμα και το ισχύον νομικό
πλαίσιο, αποκλείοντας μεγάλα τμήματα «δικαιούχων».
Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζιτών, με στόχο να περιοριστεί με κάθε τρόπο η διαγραφή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να αυξηθεί στα 5 έως 7 χρόνια, αντί των 4 που ισχύει σήμερα, η περίοδος που ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει την τράπεζα. Επίσης, εισάγεται η ελάχιστη καταβολή δόσης από όσους μπαίνουν στη ρύθμιση ίση με τουλάχιστον 10% της δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, όσοι υποβάλλουν αίτηση για να υπαχθούν σε
ρύθμιση των δανείων τους βάση του νόμου Κατσέλη, δεν πληρώνουν.
Επίσης ορίζονται μεσολαβητές - νομικοί και οικονομολόγοι - ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες, με πρόθεση να προωθηθεί η εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών. Ωστόσο, δικηγόροι και καταναλωτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι, είναι πολύ πιθανό σε δεύτερο χρόνο, η κυβέρνηση να επιδιώξει να αποκτήσουν αυτοί οι ειδικοί διαμεσολαβητές τη μορφή διαιτητών, των οποίων οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές και έτσι να υψωθεί ένα φράγμα το οποίο θα αποτρέπει τους πολίτες να καταφεύγουν στα ειρηνοδικεία, από όπου φεύγουν συνήθως δικαιωμένοι.
ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ!
Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικροεπιχειρήσεων και των φτωχών αγροτών πρέπει να τύχουν μια ειδικής αντιμετώπισης, η οποία θα στοχεύει στην ανακούφιση και την υποβοήθηση ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μια τέτοια ρύθμιση, η οποία θα έχει αντικειμενικά κριτήρια, θα μπορεί να φτάνει μέχρι και την οριστική διαγραφή των χρεών.
Η επίλυση της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να εξαντληθεί σε μέτρα καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος. Αντίθετα, απαιτούνται ριζοσπαστικότερες αλλαγές στα πλαίσια ενός σχεδίουπροοδευτικής εξόδου από την κρίση, με βασικούς άξονες την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών και την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση, η οποία θα προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Βασίλης Μπρούσκος
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013.
8 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ!
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE
Δυσκολία ή και αδυναμία στην αποπληρωμή του δανείου εμφανίζουν οκτώ στα δέκα νοικοκυριά που έχουν δάνειο (84%), σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.
Τα ευρήματα της Public Issue για το 2012, καταδεικνύουν επίσης οτι τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο
από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των
νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά.Τα δάνεια αυτά, κυρίως αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ζήτημα της κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν: ήταν 60% το 2009 και 65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το 29% των νοικοκυριών έχει πραγματοποιήσει διακανονισμό του δανείου τους, ενώ 2% των περιπτώσεων επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τέλος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ποσοστό των νοικοκυριών με δάνειο έχει μειωθεί κατά 8%: από 49% το 2008, και 43% το 2009, σε 41% το 2012.
Tετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου