(Παρ.18/10/13 - 10:35 - 19:42)
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ & Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται σήμερα ένα συντριπτικό χτύπημα, καθώς η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τυφλά τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρήκε την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά τη δραστική μείωση των τακτικών προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 60% και την κλοπή των αποθεματικών που συγκέντρωναν επί δεκαετίες, την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80, την επί σειρά ετών καθυστέρηση του διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, τη μισθολογική εξαθλίωση του διδακτικού και του υποστηρικτικού προσωπικού, τη συγχώνευση/κατάργηση Σχολών και Τμημάτων μέσω της εφαρμογής ενός ανεκδιήγητου σχεδίου «εξορθολογισμού» του χάρτη των ΑΕΙ, η Κυβέρνηση αποφάσισε τον να χτυπήσει την
«καρδιά» των ελληνικών ΑΕΙ - το έμψυχο δυναμικό τους – αποδεκατίζοντας
το υποστηρικτικό προσωπικό μέσω του μέτρου της «διαθεσιμότητας».
Περίπου 1350
εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 900 σχεδόν από το ΕΚΠΑ(Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), καταδικάζονται σε ανασφάλεια και απόγνωση αφού πάνω από τους μισούς θα απολυθούν. Μαζί με αυτούς καταδικάζονται σε παρακμή οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν πρόκειται για «άστοχη ενέργεια» αλλά για συνειδητή
επιλογή. Σήμερα, ξεδιπλώνεται ολόκληρο το σχέδιο. Οι δήθεν
«μεταρρυθμίσεις» του παρελθόντος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από
επιμέρους κινήσεις πριν την οριστική διάλυση των Δημοσίων ΑΕΙ.
Η
οικονομική ασφυξία και το λειτουργικό αδιέξοδο λόγω των διαθεσιμοτήτων –
απολύσεων προσωπικού, στο οποίο οδηγούνται τα ήδη υποστελεχωμένα
Ιδρύματα, έχουν ως απώτερο στόχο την «αυτοχρηματοδότηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης,
δηλαδή την εισαγωγή διδάκτρων στις πλάτες της δοκιμαζόμενης ελληνικής
οικογένειας. Τα Ιδρύματα και το έμψυχο δυναμικό τους δεν αποτελούν
«παράπλευρες απώλειες» ενός «τυφλού» χτυπήματος, αλλά στοχευμένα θύματα
μιας καλοσχεδιασμένης ενέδρας, η οποία αποσκοπεί, επίσης, στην εξάλειψη
κάθε πιθανότητας παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας με
ίδιες δυνάμεις.
Τα Πανεπιστήμια που πλήττονται περισσότερο βρίσκονται ήδη στην 6η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και διδασκόντων, με την έμπρακτη συμπαράσταση των φοιτητών.
Στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το
Σάββατο στα Προπύλαια, στις 18.00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση
και πορεία που διοργανώνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού
Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, πολλά σωματεία,
δεκάδες συλλογικότητες καλούν στη συγκέντρωση αυτή.
Το πρωτόγνωρο, ως προς τη μαζικότητα και διάρκειά του, κίνημα εξαναγκάζει την Κυβέρνηση σε
κινήσεις πανικού. Προκειμένου να καταστείλει το συλλογικό αγώνα, καθώς
απέτυχε να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, επιστρατεύει κάθε είδους μεθοδεύσεις: εξαπολύει τιμωρητικές απειλές κατά εργαζομένων και Πανεπιστημίων, προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, συντρίβει κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να εξατομικεύσει την αντιπαράθεση με κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά στα μέτρα διάλυσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ενημερωτική εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο «η
τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών
κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα οκτώ πανεπιστήμια* και μαζί
με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα»
Οι εκπρόσωποι επανέλαβαν πως με
την κατάργηση των 1.349 θέσεων διοικητικού προσωπικού τα οκτώ
πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους,
καθώς και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, αφού θα έχουν
βιβλιοθήκες αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους, γραμματείες αλλά όχι γραμματείς,
εργαστήρια και κλινικές αλλά όχι υποστηρικτικό προσωπικό.
Επιπλέον σημείωσαν πως η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, «αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων δομών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αντικατάστασή τους από ιδιωτικές». Οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων ζήτησαν η πολιτική της διαθεσιμότητας να στηριχθεί σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, αλλά και τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας «για εύλογο χρόνο» ώστε «να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία».
Χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Μεϊμαράκη, Αρβανιτόπουλο και Μητσοτάκη, ο Θ. Πελεγρίνης απευθύνει «έκκληση για την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιό μας, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη».
Ο Θ. Πελεγρίνης απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια με την οποία αναφέρεται στο θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης. «Το γεγονός αυτό εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για την λειτουργία του πανεπιστημίου μας και των πανεπιστημιακών κτηρίων. Είναι χαρακτηριστική η ανάγκη περιφρούρησης, ενδεικτικά, του κτηρίου της Νομικής Σχολής, του κεντρικού κτηρίου του πανεπιστημίου, της πανεπιστημιούπολης κτλ., αφού στο παρελθόν οι χώροι αυτοί έχουν υποστεί επιθέσεις, βανδαλισμούς και έχουν διαπραχθεί σοβαρές αξιόποινες πράξεις», σημειώνει ο πρύτανης.
Εν τω μεταξύ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτική έρευνας για τη μη αποστολή καταλόγων με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων από τις αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος της διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Είχε προηγηθεί έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή του ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Την ίδια παραγγελία είχε κοινοποιήσει ο υπουργός στις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (στις έδρες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της διαθεσιμότητας βεβαιώνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και διαψεύδουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν απόφαση της ομοσπονδίας τους (ΟΔΠΤΕ) για έναρξη εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών από την προσεχή Δευτέρα.Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα τονίζει: "Διαψεύδουμε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν απόφαση της ΟΔΠΤΕ για έναρξη εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών από τη Δευτέρα 21/10/13.
Τέτοιες απεργοσπαστικές ενέργειες εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης και διάσπασης των απεργών συναδέλφων για έξι εβδομάδες κόντρα στην αυθαιρεσία της κυβερνητικής εξουσίας.
Οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ συνεχίζουμε την απεργία, υπερασπιζόμενοι σθεναρά το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, το δικαίωμα στη δουλειά και το δικαίωμα στη ζωή."
Προβοκάτσια προκειμένου να σπάσει η απεργία κατήγγειλαν άλλωστε ξεχωριστά οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για 6η εβδομάδα, καταγγέλουν ότι “για άλλη μια φορά κάποια πρόθυμα ΜΜΕ σπεύδουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την απεργία στα πανεπιστήμια. Διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα επιχειρούν να υπονομεύσουν τον αγώνα των απεργών, που συνεχίζεται για 6η εβδομάδα, να δημιουργήσουν σύγχυση στους φοιτητές και τις οικογένειές τους και να τους στρέψουν ενάντια στους απεργούς, που υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.”
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση η εισήγηση του προεδρείου του ΔΣ του Συλλόγου για λειτουργία των γραμματειών με διεύρυνση του «προσωπικού ασφαλείας» δεν έγινε αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.
Ως εκ τούτου η είδηση που κυκλοφόρησε σε πολλά μέσα στο Διαδίκτυο ότι από τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές πρωτοετών φοιτητών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού η σχετική διαρροή που μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) αναπαράχθηκε σε πολλά μέσα έγινε μάλιστα πριν καν την έναρξη της σημερινής προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ.
“Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των πρόθυμων συμμάχων της για χειραγώγηση, παραπλάνηση και καλλιέργεια κλίματος στην κοινωνία θα πέσουν στο κενό”, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο.
ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα και
συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 Οκτώβρη είχε οργανωθεί συλλαλητήριο με τη
μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων από το ΕΚΠΑ και το Πολυτεχνείο, των φοιτητών, αλλά και την παρουσία της Ομοσπονδίας των Συλλόγων του Υπουργείου Ανάπτυξης.Οι Σύλλογοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ έχουν αποφασίσει μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις να κυκλοφορήσουν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης έτσι ώστε να μπορούν στηρίξουν τους πιο αδύναμους οικονομικά εργαζόμενους, αλλά και να εξαπλώσουν το μήνυμα της απεργίας.
ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Εξώδικο προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, κοινοποίησε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) ζητώντας την αναστολή της προθεσμίας που έχει τεθεί για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων έξι Πανεπιστημίων, που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά και της ποινής τής αργίας που προβλέπεται σε περίπτωση μη συμπλήρωσης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι διοικητικοί τονίζουν πως με την απόφαση θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μελών της στην απεργία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καλούνται να συμπληρώσουν με τα στοιχεία τους και τα προσόντα τους οι υπάλληλοι έχει αναρτηθεί από χθες Τετάρτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τις πρώτες 24 ώρες απογράφηκαν περίπου 400 υπάλληλοι. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, που διανύουν την έκτη εβδομάδα της απεργιακής τους κινητοποίησης αναμένεται να καθορίσουν την Παρασκευή την περαιτέρω στάση τους.
* Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου