ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!
Tην πρωτότυπη αγωνιστική πορεία που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου με σύνθημα «Μαραθώνιος Πρωτογενούς Πλεονάσματος, Ανεργίας, Ανέχειας, Εξαθλίωσης» ολοκλήρωσαν σήμερα το απόγευμα της Τρίτης (21/10) οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι έφτασαν στις 15:30 περίπου στην πλατεία Συντάγματος.
Οι αγωνιστές "μαραθωνοδρόμοι", έχοντας στο πλευρό τους μεγάλο πλήθος αλληλέγγυων εργαζομένων, πραγματοποίησαν πορεία το πρωί της Τρίτης, από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου και διανυκτέρευσαν, προς το Σύνταγμα και τη Βουλή, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα κατά των "διαθεσιμοτήτων" και των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Tρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 13:00, πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία των «μαραθωνοδρόμων» σχολικών φυλάκων, ενώ οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας.
ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ
Υπό την σκιά των εκβιασμών και των απειλών του υπουργείου Παιδείας λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης (22/10) η προθεσμία για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δεν απέστειλαν τις λίστες διαθεσιμότητας. Το υπουργείο εκβιάζοντας ανοικτά διαμηνύει ότι όσοι δεν απογραφούν θα τεθούν σε αργία.
Οι εργαζόμενοι των περισσότερων πληττόμενων Πανεπιστημίων που έχουν αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για αυτή την εβδομάδα, καλούν τους συναδέλφους τους να μην προχωρήσουν σε αυτοαπογραφή των στοιχείων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο ακόμα και για πολιτική επιστράτευση των απεργών κλιμακώνοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Στο μεταξύ, νέες πενθήμερες απεργίες αποφάσισαν να προχωρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο ΕΚΠΑ θα γίνει νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη 29/10 ενώ στο ΕΜΠ την Παρασκευή στις 25/10. Σημειώνεται ότι όσο διαρκούν οι απεργίες, δεν πραγματοποιείται στα ιδρύματα καμία διοικητική λειτουργία.
Από την πλευρά του, το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων έχει προγραμματιστεί σύγκληση έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων στις 5 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη «σταθμίζοντας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τη δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια». Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο.
ΚΕΙΜΕΝΟ 602 ΔΙΔΑΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ-ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο χάνει 498 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται επίσης και τα υπόλοιπα 7 μεγάλα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της χώρας.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν εισέλθει από την Δευτέρα (21/10) στην έβδομη βδομάδα μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων.Εν τω μεταξύ, 602 διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν έως και χθες Δευτέρα (21/10) υπογράψει κείμενο κατά της διαθεσιμότητας-απόλυσης, ενώ ακόμα και το ΤΕΕ (εστιάζοντας στα τεράστια κενά που δημιουργούνται στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) έκανε έκκληση για αναστολή του μέτρου.
ΟΛΜΕ: 914 ΚΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΙΣ 6/11 ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 31/10
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας
γιατί η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας συνεχίζεται, και δεν θα
σταματήσουμε εάν αυτή δεν σταματήσει». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ
(Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Θέμης Κοτσιφάκης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/10). Όπως είπε, η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στη γενική απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στις 6 Νοεμβρίου, ενώ διοργανώνεται και πανεκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας νωρίτερα, στις 31 Οκτωβρίου.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΙΣ 6/11 ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 31/10
Στη συνέντευξη που έδωσαν οι καθηγητές υποστήριξαν ότι υπάρχουν 914 κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια και σε 41 διευθύνσεις της χώρας, χωρίς να υπολογιστούν τα κενά σε καλλιτεχνικά, μουσικά λύκεια και σχολεία ειδικής αγωγής.
Επανέλαβαν δε ότι την περίοδο 2009-2013 έχουν μειωθεί οι δαπάνες για την παιδεία κατά 33%,
ενώ ήδη τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί περισσότερο από 40% σε
σχέση με την προ των μνημονίων περίοδο. Ακόμη δήλωσαν ότι στα σχολεία
εργάζονται συνολικά 30.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σήμερα, έχουν γίνει απολύσεις 10.000 αναπληρωτών και εφέτος προσλήφθηκαν μόλις 320 άτομα στην κατηγορία αυτή, σε σύγκριση με τα περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι μισθοί των εκπαιδευτικών, είπαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, έχουν μειωθεί έως και 40%, ενώ 20.000 μαθητές των επαγγελματικών λυκείων δεν μπορούν εφέτος να βρουν τις ειδικότητες τους καθώς καταργήθηκαν οι τομείς υγείας και πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής - κομμωτικής.
Μίλησαν για ένα «αυταρχικό πλέγμα νόμων» που διέπει πλέον την εκπαίδευση και παρουσίασαν έρευνα του Κέντρου Μελετών της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ), σύμφωνα με την οποία ο έλληνας καθηγητής δουλεύει κατά 3 ώρες την εβδομάδα περισσότερο από τους ευρωπαίους συναδέλφους του, αλλά βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 21 χωρών σε θέματα κύρους και εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από την κοινωνία (μπροστά δηλαδή από χώρες όπως η Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.).
Όπως
δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί εργάζονται
1.170 ώρες ετησίως, με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις
1.199 ώρες ετησίως.
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013.
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου