'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

«ΔΟΥΛΕΨΤΕ JUMBO – ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΤΖΑΜΠΑ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

(Παρ. 11/10/13 - 18:23, Πέμπ. 10/10/13 -12:25)
ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΚΑΠ – ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΑΤΟΜΑ
24ΩΡΗ ΣΤΗΝ ACS ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΝΤΣΑΪΖ ΠΟΥ "AΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ"
ΘΕΣ/NIKH:ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ "COCA-COLA"
Αποφάσισαν να "μιλήσουν" οι εργαζόμενοι στο Jumbo (όπως οι ίδιοι αναφέρουν) και να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους, τους ελάχιστους μισθούς των 200ων ευρώ και τα ωράρια εργασίας, συνθήκες που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις, χωρίς όμως οι εργαζόμενοι να αντιδρούν. Τις συνθήκες εργασίας και τις συμβάσεις απασχόλησης με μισθούς πείνας κατήγγειλαν εργαζόμενοι του καταστήματος Jumbo, με κείμενο που πέταξαν μπροστά στην επιχείρηση.
"ΜΙΛΑ! ΔΡΑΣΕ! ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ!", καταλήγουν οι εργαζόμενοι...
Το κείμενο αυτό έρχεται μετά το μεγάλο θόρυβο που ξέσπασε από την δικαστική οδό που επέλεξε η ιδιοκτησία του Jumbo κατά άνεργου πατέρα που είχε κλέψει ένα κουτί με μαρκαδόρους...
Γράφει το κείμενο:
"Η νέα Jumbo-βιτρίνα φούλαρε: Με μπλούζες, παντελόνια και ζακέτες για παιδιά και εφήβους, σχολικά είδη και τζάμπα εργαζόμενους, έτοιμους να σε εξυπηρετήσουν, μόλις με 200 ευρώ το μήνα!
Τρέξε να προλάβεις! Ο θαυμαστός κόσμος των JUMBO σε περιμένει! Έχει τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, εκδικητικές απολύσεις και ωράρια που παραβιάζονται προκλητικά και αυθαίρετα από τους εργοδότες.
Τρέξε τώρα στα JUMBO! Για να προλάβεις 70% εκπτώσεις στους...μισθούς, την ίδια ώρα που η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ τζίρου, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, στην ετήσια χρήση Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2013.
Τρέξε στα JUMBO! Για να τραγουδήσεις χαρούμενος στους εργαζόμενους "δουλέψτε JUMBO – δουλέψτε τζάμπα". Γιατί είναι αλήθεια ότι -αν είσαι τυχερός και πιάσεις δουλειά στο θαυμαστό βασίλειο των παιχνιδιών- με τα JUMBO να ζήσεις, δεν μπορείς ούτε ώρα.
Γιατί η εταιρεία πρότεινε στους εργαζόμενους της να δουλεύουν με συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης, οι οποίες φυσικά και παραβιάζονται, με μισθό 200 ευρώ, που δεν φτάνει στους εργαζόμενους ούτε για να αγοράσουν μαρκαδόρους για τα παιδιά τους.
Αν λοιπόν το παιδί σου ξεκινά το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό ή το Γυμνάσιο κι εσύ τρέχεις να του πάρεις όλα τα σχολικά, τρέξε στο θαυμαστό κόσμο...
Ή μήπως να το ξανασκεφτείς; Μήπως να ψάξουμε μαζί τι κρύβεται πίσω από το θαυμαστό κόσμο της εταιρείας;
Αν είσαι άνεργος γονιός και θες να πάει το παιδί σου στο σχολείο με τα σχολικά του είδη, μάλλον δεν συναντάς την συμπάθεια ή την ανοχή της εταιρείας. Γιατί λίγες μέρες πριν, η "αγαπημένη εταιρεία για μικρούς και μεγάλους" έστειλε στο δικαστήριο έναν άνεργο πατέρα από το Βόλο για 12 ευρώ. Φαίνεται τελικά, πως στο "παιχνίδι" του κέρδους δεν χωράνε συναισθηματισμοί.
Θυμάσαι το τελευταίο διαφημιστικό μήνυμα τη εταιρείας, που προσπαθεί να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό δείχνοντας τον ήρωα Jumbo να "εκτελεί" τις υψηλές τιμές των απαραίτητων για τους μαθητές προϊόντων και να "απελευθερώνει" τους "αλυσοδεμένους" γονείς; Ο ήρωας της εταιρείας ήταν "ο Jumbo, ο τιμωρός των υψηλών τιμών".
Όμως στην πραγματική ζωή, έξω από τις κάμερες και το μάρκετινγκ, ο Jumbo όχι μόνο δεν έσπασε την...αλυσίδα που έσερνε μαζί του ο άνεργος πατέρας στο Βόλο μαζί με μια λίστα σχολικών ειδών, στην οποία αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά, αλλά αντίθετα του πέρασε χειροπέδες για κλοπή μαρκαδόρων αξίας 12 ευρώ.
Ε ΡΕ, DJANGO ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖEΤΑΙ!

Κέρδη στα ύψη, εργαζόμενοι στο σκλαβοπάζαρο, γονείς στο δικαστήριο.
Αφελή επιχειρηματία, ο DJANGO, ο κινηματογραφικός ήρωας που γελοιοποιείς στη διαφήμιση σου, δεν είναι δικός σου ήρωας. Είναι δικός μας. Γιατί έγινε σύμβολο της αξιοπρέπειας των δούλων. Γιατί, από άκρη σε άκρη στον κόσμο, όποιος τον είδε, κατάλαβε ότι έγινε σύμβολο της απελευθέρωσης των φτωχών από τα βασανιστήρια, τα δικαστήρια και τα σκλαβοπάζαρα που τους έσερναν κάτι τύποι σαν εσένα.
Σ" ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ΟΛΟΙ! Στους καιρούς της κρίσης, το δίλημμα έχει γίνει πια ξεκάθαρο: Ή εμείς και η αξιοπρέπειά μας, ή αυτοί και τα ατέλειωτα κέρδη τους.
ΜΙΛΑ! ΔΡΑΣΕ! ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ!"
ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΚΑΠ – ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΑΤΟΜΑ
Την πόρτα της εξόδου από την καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ αντίκρισαν το πρωί της Πέμπτης τέσσερις εργαζόμενοι επί σειρά ετών στο εργοστάσιο στην Ξάνθη.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ενημερώθηκαν από τη διοίκηση πως απολύονται άμεσα, με καθεστώς τετράμηνης προειδοποίησης, ενώ θα τους καταβληθεί το 50% της αποζημίωσης τους. Πρόκειται για τέσσερις άντρες, οικογενειάρχες, οι δύο μάλιστα εκ των οποίων γονείς τριών τέκνων, οι οποίοι απασχολούνται περισσότερα των 15 χρόνων στη ΣΕΚΑΠ.
Αξιοσημείωτο το γεγονός πως πρόκειται για εργαζόμενους που δεν συμπεριλαμβάνονται στους 47 που κατέθεσαν αίτηση εθελούσιας εξόδου, και οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους.
Τα πρώτα "κανόνια" που ήχησαν στο εργοστάσιο, μετά και το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους, οι οποίοι διαμηνύουν πως επιβεβαιώνονται οι δυσάρεστες προβλέψεις τους για το εργασιακό τους μέλλον.
Το απόγευμα της Τετάρτης το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ως παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι για την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Στον αντίποδα οι 17 εργαζόμενοι, που ήταν αποσπασμένοι από τη θυγατρική της ΣΕΚΑΠ και έχουν πλέον επιστρέψει σε αυτή, τονίζουν πως τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της διοίκησης να τους εντάξει σε καθεστώς διήμερης υποχρεωτικής άδειας, χωρίς ωστόσο να τους δοθεί αυτό εγγράφως. Έτσι το πρωί της Πέμπτης οι ίδιοι πήγαν κανονικά στη δουλεία τους, αν και όπως αναφέρουν δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας, ενώ οι συνδικαλιστές του εργοστασίου κατέθεσαν καταγγελία στην Εισαγγελία Ξάνθης για αυτή την πρακτική από πλευράς της διοίκησης.
Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της BIO, θυγατρικής της ΣΕΚΑΠ, ώστε να ξεκαθαρίσει το ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των 17 αυτών εργαζομένων.
24ΩΡΗ ΣΤΗΝ ACS ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΝΤΣΑΪΖ ΠΟΥ "AΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ"
Σε ολονύχτιο αποκλεισμό του κεντρικού καταστήματος της ταχυμεταφορικής ACS στον Ταύρο προχώρησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ), με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους από τα φραντσάιζ της ACS σε Άλιμο και Γλυφάδα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών.
Συγκεκριμένα, χθες βράδυ από τις 22:00 εργαζόμενοι της ACS, μέλη του σωματείου και αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων, προχώρησαν σε αποκλεισμό των κεντρικών εγκαταστάσεων της ACS. Στόχος της κινητοποίησης ήταν να μπλοκαριστεί η διανομή δεμάτων, όπως είχε αποφασίσει το σωματείο.
Η στάση της διεύθυνσης παρέμενε αδιάλλακτη και αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους του σωματείου, έχοντας μάλιστα και στο χώρο τους ιδιωτικούς security της εταιρίας. Η αστυνομία, μετά από κλήση της Διοίκησης δεν άργησε να εμφανιστεί, προσπαθώντας όπως έλεγε να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Μετά από υποβολή μήνυσης κατά αγνώστων για παρακώλυση διανομής ταχυδρομικού υλικού, ήρθε και μια κλούβα των ΜΑΤ.
Μετά από αυτή την κίνηση της Διοίκησης στο χώρο παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΕΚΕ Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τα φορτηγά διανομής δεν έσβηναν τις μηχανές τους, κορνάροντας επίμονα για να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, όπως και ότι ένας οδηγός επιχείρησε να κινηθεί, αψηφώντας την ανθρώπινη αλυσίδα που τον εμπόδιζε.
Η μαζικότητα της κινητοποίησης και η επιμονή των συγκεντρωμένων διαδηλωτών κατάφερε να καθυστερήσει την αναχώρηση των φορτηγών διαμονής για τουλάχιστον 7 ώρες.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και δυόμιση μήνες , ενώ το ζήτημα των φραντσάιζ που "ανοιγκλείνουν" αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και εκβιάζοντάς τους να αποποιηθούν κάθε εργασιακού δικαιώματός τους, χαρακτηρίζει συνολικά τον τομέα των ταχυμεταφορών.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να αναλαμβάνει μέρος των αποζημιώσεων ή να απορροφά απολυμένους από τα φραντσάιζ η μητρική εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να είναι άμοιρη ευθυνών για τις επιλογές των συνεργατών της.
Επίσης, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποποιούνται των ευθυνών τους την ώρα που η κερδοφορία τους, που παρουσιάζει αύξηση με 2 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2012 , προέρχεται από την εργασία των 3000 περίπου εργαζομένων στα 350 πρακτορεία της ACS σε όλη την Ελλάδα.
Το μνημονιακό success story πάει πακέτο με την κινεζοποίηση των εργαζομένων, τους μισθούς πείνας των 500 ευρώ και την τρομοκρατία των αφεντικών, τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ VODAFONE ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι, εξηγούν τους λόγους των κινητοποιήσεων τους ενάντια στη "νέα εταιρία"- εργολαβία που σκαρώνουν οι διοικήσεις της WIND και της VODAFONE.
Υποστηρίζουν ότι παράλληλα με την ενοποίηση μέρους του δικτύου των δύο εταιρειών «τρέχει» ένα σχέδιο σύστασης μιας τρίτης εταιρείας, δήθεν «νέας», στην οποία μεταφέρουν μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού και του τεχνικού έργου.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αυτό δεν έχει σχέση με καμία ανάγκη υλοποίησης κανενός έργου, αλλά στοχεύει αποκλειστικά στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων και των Σωματείων στις δύο εταιρείες, φέρνοντας απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν, στη σχετική ανακοίνωση, ότι μετά από εβδομάδες ένοχης σιωπής των διοικήσεων VODAFONE &WIND για τη «νέα εταιρία»–εργολαβία που σκαρώνουν, επέλεξαν να «ενημερώσουν» ή μάλλον να καλέσουν τα ΔΣ των σωματείων μας σε συναντήσεις. Στη συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου των εργαζόμενων με την Ι. Τσίτουρα και τον Γ. Καρμίρη από το HR, ουσιαστικά μόνο επανέλαβαν ό,τι ήταν ήδη γνωστό από τις συναντήσεις του καλοκαιριού. Το μόνο επιπλέον αφορούσε τα τμήματα που μεθοδεύουν να ξαποστείλουν στον εργολάβο και τους διευθυντές τους.
Μετά τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των εταιριών οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δεν έλαβαν –για πολλοστή φορά– καμία απάντηση στο κύριο ερώτημα, που έθεσαν οι Συνελεύσεις τους: «ΓΙΑΤΙ αυτές οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν από τους τεχνικούς των δύο εταιριών ως έχουν, που έχουν γνώσεις και εμπειρία για να είναι αποτελεσματικοί».
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι με την στάση της, η διοίκηση επιβεβαιώνει πως πρόκειται για εταιρία κόλαφο των μισθών και δικαιωμάτων μας, που στις VODAFONE &WIND κερδήθηκαν και υπερασπίζονται μέσα από τις Επιχειρησιακές Συλλ. Συμβάσεις, με τους αγώνες και τα Σωματεία.
Οι εργαζόμενοι στην  VODAFONE συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την ενημέρωση του κοινού και προχωρούν σε  απεργία  την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.
Τονίζουν ότι η απεργικές κινητοποίσεις πρέπει να γίνουν η αφετηρία για το Βατερλό της «νέας εταιρίας»–εργολαβίας.

ΘΕΣ/NIKH:ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ "COCA-COLA"
Συνεχίζουν τον ηρωικό τους αγώνα παρά την εργοδοτική τρομοκρατία με 48ωρες απεργίες μέχρι και το Σάββατο οι εργαζόμενοι της «COCA-COLA» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση των 33 συναδέλφων τους από το τμήμα διανομής.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή θα εκδικαστεί η προσφυγή της πολυεθνικής για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία.
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου