'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΡΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ 
ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ 
ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σύνηθες να γιορτάζεται το τελος του πολέμου στις 9 Μάη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια πρωτοτυπία να γιορτάζουμε την έναρξη αυτού του αιματηρού πολέμου.

Αυτή η επιλογή η οποία καθιερώθηκε με το τέλος του εμφυλίου, είχε συγκεκριμένο σκοπό: να αποκρύψει ποιος ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην ήττα των ναζί στον ελλαδικό χώρο. Ήταν η δράση του ΕΑΜ και η στρατιωτική του πτέρυγα ο Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) οι οποίοι κατάφεραν να απελευθερώσουν τις πρώτες περιοχές από τους ναζί. Ήταν αυτοί που έδωσαν τις μάχες ενάντια στους ταγματασφαλίτες (δωσίλογοι-συνεργάτες των ναζί). Όταν πια ήταν φανερό ότι οι Ναζί δεν μπορούσαν να παραμείνουν στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαρο ότι τον ουσιαστικό έλεγχο όλης της Ελληνικής επικρατείας είχε το ΕΑΜ. Το σημείο καμπής ήταν η 12 Οκτώβρη όταν οι ναζί αποχωρούν από την Αθήνα και η ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη υποστέλλεται. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα.

Όμως οι συντηρητικές δυνάμεις που επικράτησαν στον εμφύλιο που ακολούθησε (1946-1949) δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να τιμήσουν τη συγκεκριμένη μέρα. Με το τέλος του εμφυλίου οι νικητές του, πολλοί από αυτούς πρωην σύμμαχοι των Γερμανών, επιχείρησαν μια αντιστροφή της ιστορίας. Αυτοί που συγκρούστηκαν με τους ναζί κατηγορήθηκαν ως «εθνοπροδότες», κομμουνιστοσυμμοριτες, Εαμοβούλγαροι, ενώ οι πραγματικοί δωσίλογοι «αναβαπτίσθηκαν» ως «σωτήρες του έθνους». Κάθε αναφορά στη 12 Οκτώβρη θα σήμαινε δικαίωση όλων των λαϊκών δυνάμεων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση.

Για να ξεχαστεί εκείνη η μέρα επινοήθηκε ο μύθος του «ΟΧΙ», δηλαδή ότι η άρνηση του δικτάτορα Μεταξά στην πρόταση του Ιταλού πρόξενου για παράδοση της Ελλάδας στην φασιστική Ιταλία ήταν μια πράξη πατριωτική, ότι στάθηκε με γεναιότητητα απέναντι στην πολύ ισχυρότερη Ιταλία, «δεν φοβήθηκε» κ.τ.λ. Στην πραγματικότητα ο Μεταξάς (που στο νέο βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού παρουσιάζεται ως «εθνοπατέρας») ήταν θαυμαστής του Χίτλερ και του Μουσολίνι, όμως ως εγκάθετος των Άγγλων αναγκάστηκε να πει το «ΟΧΙ». Ουσιαστικά, το ΟΧΙ του ήταν απλά αντανάκλαση της αγγλικής πολιτικής.

Η 12 ΟΚΤΩΒΡΗ είναι λοιπόν η μέρα που θα έπρεπε να γιορτάζουμε. Για να θυμόμαστε πως τσακίσαμε τότε τους ναζί με μαζικούς αγώνες, ώστε και σήμερα να απομονώσουμε τους κάθε λογής νεοναζί.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΡΟΥ
 http://sidonistiko.blogspot.gr/2013/10/blog-post_13.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου