'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τα 5 πιο αμφιλεγόμενα εξορυκτικά σχέδια του κόσμου του 2013

Από το Mining-Technology
Ο αριθμός των, υπό αμφισβήτηση, εξορυκτικών σχεδίων αυξάνεται συνεχώς και το 2013 δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με ανησυχίες πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα και αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Το mining-technology επιλέγει τα πέντε πιο αμφιλεγόμενα εξορυκτικά σχέδια του 2013: Pebble (Αλάσκα, ΗΠΑ), Pascua-Lama (Αργεντινή & Χιλή), Ρόσια Μοντάνα (Ρουμανία), La Colosa (Κολομβία) και Σκουριές (Ελλάδα)
[...]

Σκουριές – Ελλάδα

Η διαμάχη για το μεταλλείο χρυσού στη θέση Σκουριές που αναπτύσσεται από την Hellas Gold, θυγατρική της καναδικής εταιρείας παραγωγής χρυσού Eldorado Gold, κοντά στο χωριό Σκουριές στη χερσόνησο της Χαλκιδικής στη βόρεια Ελλάδα, εμφανίστηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα το 2013 λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά του, 1.32 εκατομ. δολαρίων, έργου εξόρυξης χρυσού που πιστεύεται ότι περιέχει πάνω από 5.3Moz χρυσού στα αποθεματικά.
Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι το σχέδιο απειλεί να μολύνει τα υπόγεια ύδατα και να ρυπαίνει τον αέρα με τοξικά βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καδμίου, μολύβδου, αρσενικού και υδραργύρου, καταστρέφοντας 180 εκτάρια δάσους και επηρεάζοντας την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται από τον τουρισμό, την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν το 2011, εξελίχθηκαν τελικά μια σειρά από αγώνες και την αστυνομική καταστολή το 2013.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία αμφισβήτησε τη χρήση εκφοβισμού και τόνισε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις κρατικές αρχές για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ένα ελληνικό Πράσινο οικολογικό πολιτικό κόμμα, κάλεσε τον Καναδό ομόλογό του, το Πράσινο Κόμμα του Καναδά ( GPC ), να διερευνήσει και να σταματήσει το έργο χρυσού των Σκουριών , καθώς και ένα άλλο αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης το ορυχείο χρυσού Περάματος το οποίο επίσης αναπτύσσεται από την ίδια εταιρεία στη Θράκη, Ελλάδα.
 http://soshalkidiki.wordpress.com/2014/03/10/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου