Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
H τρόικα παίζει το χαβά και κυριολεκτικά χορεύει στο ταψί την κυβέρνηση.
Για άλλη μια φορά οι δήθεν "διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης με την τρόικα, εξαρχής ναρκοθετημένες και σε επιζήμιο για την ελληνική οικονομία έδαφος, εξελίσσονται σε πλήρη κυβερνητική παράδοση.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί άτακτα και στο θέμα του φρέσκου γάλακτος, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να θεωρείται "φρέσκο" γάλα μέχρι 10 ημερών!
Αυτό απλά σημαίνει ότι σχεδόν απελευθερώνονται και μάλιστα αιφνίδια και σπασμωδικά, οι "εισαγωγές" γάλακτος στη χώρα, γεγονός που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην εγχώρια κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία, την ώρα μάλιστα που διανύουν φάση σκληρής δοκιμασίας.
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι οι βαθύτερες επιδιώξεις της τρόικας είναι να "αφοπλίσουν" και να απορρυθμίσουν κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας,με στόχο να ευνοήσουν την περαιτέρω διείσδυση και άλωση όλων των τομέων της από το κυρίαρχο ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο και τελικά να καταστήσουν την Ελλάδα πρότυπο και παράδειγμα στην ΕΕ και όχι μόνο, απόλυτης προσαρμογής στη νεοφιλελεύθερη αγοραία παγκοσμιοποίηση.
Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη «φρέσκο» για γάλα χαμηλής παστερίωσης, δηλαδή, έως δέκα ημερών (!), πράγμα που πρακτικά σημαίνει πλήρης "απελευθέρωση" της αγοράς γάλακτος στις αθρόες εισαγωγές,
είναι η πρόταση που θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταξύ
υπουργείου Ανάπτυξης και δανειστών, στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας
για την υιοθέτηση εκείνων των μέτρων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης,να απαλειφθεί η χρήση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, δεν ισχύει πλέον και η νέα συζητούμενη λύση είναι να παραμείνει ως έχει η δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια του γάλακτος, μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (θεωρείται ότι η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για ένα διάστημα 10 ημερών περίπου). Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία ξεχωριστής κατηγορίας γάλακτος μιας-δύο ημερών, όπως ζητούσε αρχικώς η κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει πλήρη,σχεδόν,εξόντωση των εγχώριων κτηνοτρόφων και βιομηχανιών.
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η λύση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσει τη στρέβλωση που έχει εντοπιστεί στην αγορά. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια,
είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται
μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές, όπως εκτιμούν στελέχη
του υπουργείου.
Μάλιστα,
το υπουργείο έχει στοιχεία που δείχνουν ότι στην αγορά σήμερα δεν
υπάρχει κανένα γάλα με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες και μόνο 6
προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό δείχνει τεχνητό διαχωρισμό.
Εάν καταργηθεί αυτός ο τεχνητός περιορισμός,
το φάσμα των επιλογών θα αυξηθεί και θα είναι ανάλογο με αυτό που
ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο εντονότερος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων θα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, υποστηρίζουν ως άλλοθι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.
ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αντίθετος στην παράταση της ημερομηνίας για το φρέσκο γάλα έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο κ. Τσαυτάρης έχει επανειλημμένα τονίσει πως το φρέσκο γάλα μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ πέντε ημέρες. Κατά τον ίδιο η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, καθώς στην Ελλάδα πωλούνται ήδη γάλατα μακράς διαρκείς (ελληνικά και εισαγωγής) με υψηλότερες τιμές από το φρέσκο γάλα.
Ο κ. Τσαυτάρης έχει επανειλημμένα τονίσει πως το φρέσκο γάλα μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ πέντε ημέρες. Κατά τον ίδιο η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, καθώς στην Ελλάδα πωλούνται ήδη γάλατα μακράς διαρκείς (ελληνικά και εισαγωγής) με υψηλότερες τιμές από το φρέσκο γάλα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Ένωση στον σχετικό κανονισμό δεν έχει δώσει ενιαία διάρκεια για το φρέσκο γάλα, αλλά άφησε τα κράτη μέλη να την ορίσουν, γνωρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες τόσο στο παραγωγικό σύστημα όσο και στις κλιματολογικές συνθήκες.
ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - "ΣΚΟΥΠΑ" ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ - "ΦΩΤΙΑ"
Στην απόφαση να φέρουν στη Βουλή σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο το σύνολο των μέτρων - "φωτιά" κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής δίωρης σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Στουρνάρας, καθώς θεωρούν ότι ... το θέμα θα τελεσιδικήσει μέχρι την Κυριακή.
Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στα εργασιακά (ανταπεργία, απελευθέρωση αποιλύσεων κλπ) και η διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τον λογαριασμό της οποίας θα κληθεί να πληρώσει και πάλι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι υπάλληλοι της τρόικας κατέληξαν στη λύση του νομοσχεδίου - "σκούπα' προκειμένου να αποφευχθούν οι "διαρροές" και να καταστεί έτσι πιο ευχερής η υπερψήφισή του από τους βουλευτές της συμπολίτευσης!
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου