'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΟ BACKSTAGE ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

kartesios160314
Πραγματικά ενδιαφέρουσα η είδηση σχετικά με την κομπίνα του προμηθευτή νοσοκομείων, ο οποίος με ένα απλό κόλπο κατάφερε μόνο την τριετία 2008-2010 να ζημιώσει το Δημόσιο από τις προμήθειες ιατρικών υλικών, τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ! Και είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, διότι αποκαλύπτει με σαφήνεια το ποιος επιτρέπει να γίνονται αυτά τα σκάνδαλα.
Ας προσέξουμε λίγο τις χρονολογίες. Η κομπίνα στην προμήθεια των νοσοκομείων εκτιμάται μεταξύ 2008 – 2010. Όμως από το 2000 λειτουργεί το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτό  «Κάθε χρόνο, περί το μήνα Σεπτέμβριο η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών αποστέλλει στους διάφορους φορείς του Δημοσίου (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, ΕΛΑΣ, ΓΕΣ, ΟΣΚ, κτλ) εγκύκλιο με την οποία τους ζητά να της κοινοποιήσουν τις ανάγκες τους σε προμήθειες για το επόμενο έτος. Οι προμήθειες που προτείνονται από τους φορείς εντάσσονται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (ΕΠΠ), το οποίο εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η σύνταξη του ΕΠΠ, σε ετήσια βάση, και η δημοσίευσή του (στον τύπο και το internet) αποτελεί παράγοντα διαφάνειας και προγραμματισμού».
Επειδή όμως αυτό μάλλον δε βόλευε, από τις αρχές του 2008 ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος – μεγάλη η χάρη του – δημιούργησε το Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στόχος των αλλαγών από αυτό το Σύστημα σύμφωνα με τον τότε υπουργό ήταν «να εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο, με τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν 16.000 προσλήψεις και να χρηματοδοτηθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Τα γνωστά ψωλαρμενίσματα, αλλά τέλος πάντως έγινε και αυτό το Σύστημα.
Εκείνη την εποχή, που λέτε, βγήκε ο τότε υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΠAΣOK κ. Χρήστος Πρωτόπαπας και κατηγόρησε τον Αβραμόπουλο για σοβιετικές πρακτικές στις προμήθειες. Η δήλωσή του ήταν η εξής: «Η σπατάλη και η διαφθορά που χαρακτηρίζουν την πολιτική τους και η διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων σε 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε 24 μήνες, δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτικές, αδιαφανείς και σοβιετικού τύπου διατάξεις Νόμων. Χρειάζεται ένα διαφανές, πλήρως αποκεντρωμένο και σωστά ελεγχόμενο νέο σύστημα προμηθειών». Κι άλλα ψωλαρμενίσματα, αλλά είμαστε μαθημένοι.

Το 2009, ο Δημ. Βαρτζόπουλος, τότε Συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών και  Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πανηγύριζε ότι βρέθηκε επιτέλους η αποτελεσματικότερη λύση για τον έλεγχο προμηθειών των νοσοκομείων και έγραφε άρθρο με τίτλο «Με μέτρα θωρακίστηκε η διαφάνεια στις προμήθειες νοσοκομείων».
Παρ’ όλα αυτά, το 2012 ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)κατήγγειλε ότι τα νοσοκομεία χρησιμοποιώντας «το τέχνασμα της “κατεπείγουσας ανάγκης” καταφέρνουν να μην προβαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, αλλά να καλύπτουν τελικά τις ανάγκες τους μέσω της απευθείας ανάθεσης, χωρίς καν δημοσίευση των προκηρύξεων.
Προσέξτε όμως κάτι σημαντικό! Ο πρόεδρος της ελεγκτικής αρχής δε ρίχνει τις ευθύνες στα νοσοκομεία, αλλά στους κεντρικούς φορείς, δηλαδή στα υπουργεία καθώς όπως ανέφερε στο σχετικό έγγραφό του  προς τον τότε υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο:  «Στην πληθώρα των περιπτώσεων, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κωλυσιεργούν δραματικά οι ενιαίοι διαγωνισμοί, με υπαιτιότητα συχνά των ιδίων των κεντρικών φορέων, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καν προκηρυχθεί, ενώ άλλοι ευρίσκονται σε κατάσταση εμπλοκής λόγω δικαστικών προσφυγών».
Δηλαδή, πρώτα τα υπουργεία Υγείας , Ανάπτυξης, Οικονομικών και δεν ξέρω γω ποιο άλλο, ψήφιζαν νόμους για τον έλεγχο των προμηθειών και στη συνέχεια δημιουργούσαν προβλήματα στην εφαρμογή των νόμων αυτών, αφήνοντας διάφορα παραθυράκια για προμήθειες εκτός ελέγχου!!!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στο 2014 οπότε χτες ανακοινώθηκε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ότι «Μπαίνει τέλος στο πάρτι με τις προμήθειες στα νοσοκομεία» και ότι αυτό θα γίνει με την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που εφάρμοζαν μέχρι σήμερα τα  νοσοκομεία για την ανάθεση των προμηθειών τους. Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διασφαλίζει ο νέος νόμος «τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και τον περιορισμό των δαπανών» έδωσε ο…. υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χαχαχαχατζηδάκης!
Εν κατακλείδι, από το 2000 ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι προσπαθούν να σταματήσουν το πάρτυ των προμηθειών στα νοσοκομεία. Μέχρι και σήμερα έχουν αποκαλυφθεί σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία ΔΕΝ έχει τιμωρηθεί ούτε ΕΝΑΣ υπουργός, ούτε ΕΝΑΣ γενικός γραμματέας, ούτε ΕΝΑΣ πρόεδρος ελεγκτικού μηχανισμού.
Αντίθετα, για να βουλώσουν τις τρύπες των σκανδάλων για τα οποία – στην καλύτερη και πιο καλοπροαίρετη περίπτωση- ευθύνεται η ανικανότητα των αρμόδιων υπουργών, τιμωρούν τους ασθενείς με ταλαιπωρία και το προσωπικό των νοσοκομείων με απομακρύνσεις, κινητικότητες, συνεχόμενες διπλοβάρδιες, μειώσεις μισθών και διαρκή τρομοκράτηση μέσω εκβιασμών για απολύσεις.
Αυτή τη φορά ο Χατζηπετρής έχει το πρόσωπο της νοσηλεύτριας, του γιατρού και, κυρίως, του ασθενή. Επί 14 ολόκληρα χρόνια δεν τιμωρήθηκε ΚΑΝΕΙΣ πραγματικά υπεύθυνος. Κι αυτή η ατιμωρησία δεν προβλέπεται να καταργηθεί από καμία «μεταρρύθμιση» και δεν εντάσσεται σε κανένα μνημονιακό προαπαιτούμενο. Ζωντανούς μας τρώνε οι κανίβαλοι. Το γάλα ας είναι 10 ημερών, αλλά τις σάρκες μας τις θέλουν φρεσκότατες.
 http://kartesios.com/?cat=28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου