'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

MΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ

(Παρ. 28/3/14 - 00:54)
ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Με μια απίστευτη μεθόδευση παρασκηνίου κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν το μέγα σκάνδαλο της εκχώρησης του Ελληνικού στα συμφέροντα Λάτση και μάλιστα έναντι ενός , δήθεν,"βελτιωμένου" εξευτελιστικού τιμήματος των 915 εκ. ευρώ.
Η πώληση αυτή καθ'εαυτή του Ελληνικού,ανεξάρτητα από το ευτελέστατο τίμημα, συνιστά ένα μείζον εθνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που θα συντείνει στην καταστροφή του Νοτιοδυτικού θαλάσσιου μετώπου και συνολικά του Λεκανοπεδίου
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Η «βελτιωμένη» οικονομική προσφορά της Lamda Development της Οικογένειας Λάτση για το Ελληνικό - από τα 70 στα 130 ευρώ ανά τ.μ. για το μεγαλύτερο και καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης - είναι ένας ακόμη κρίκος, ο πιο βαρύς, στην αλυσίδα της σκανδαλώδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όπως και στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΣΦΑ και τον Ερημίτη της Κέρκυρας ακολουθήθηκε αυτό που τείνει να γίνει το τυπικό «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης: «Ενθουσιώδης» αρχική συμμετοχή, μια και μοναδική προσφορά στο τέλος!
Η παράδοση στην ιδιωτική κερδοσκοπία των 6.240 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και 955.000 τ.μ. παραλιακής ζώνης με 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, θα μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού «μετώπου», σε «γκέτο πλουσίων», με υπερπολυτελείς κατοικίες και επτάστερα ξενοδοχεία, με ουρανοξύστη(!) πάνω στο κύμα κατά τα παρωχημένα πρότυπα της Ισπανίας ή του Ντουμπάι, με μεγάλα εμπορικά κέντρα, καζίνο και δυο ακόμη ουρανοξύστες στα ενδότερα με αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών του Λεκανοπεδίου στη θάλασσα κατά το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής και χωρίς δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης κατά το υπόλοιπο. Η υπόσχεση για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν προκύπτει από καμιά μελέτη. Περιμένουν τον «επενδυτή» να τους δώσει το δικό του ειδικό σχέδιο ιδιωτικής χωροταξίας και πολεοδόμησης για να το βαφτίσουν «δημόσιο συμφέρον». Αντίθετα είναι βέβαιο ότι, αντί για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μιας ήπιας ανάπτυξης, θα πέσουν χιλιάδες λουκέτα και θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες υπαρκτές, σήμερα, θέσεις στους εμπορικούς δρόμους των Νοτίων, στο Παλιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα - όπως ακριβώς έγινε μετά την εγκατάσταση των Malls στο Μαρούσι και τον Άγιο Δημήτριο. Όπως βέβαιο είναι ότι φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον θα υποστούν σημαντική βλάβη, αντί ο χώρος ν' αξιοποιηθεί έτσι ώστε ν' αποτελέσει την τελευταία ακόμα δυνατή στοχευμένη παρέμβαση στο μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπέδιου. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να πείσουν ότι το Ελληνικό θ' αποτελέσει επίσης παγκόσμιο πείραμα στο είδος: Οι ιδιώτες θα κατασκευάσουν όχι δημόσιο, αλλά ιδιωτικό μητροπολιτικό πάρκο διαστάσεων Χάιντ Παρκ...
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι,όταν με την ψήφο του Ελληνικού Λαού αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, δεν θα διστάσει, όπου δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, να αναθεωρήσει ειλημμένες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων. Είναι στο χέρι όλων μας οι Ευρωεκλογές ν' ανοίξουν την τελευταία πράξη ανατροπής αυτής της πολιτικής, που κατέστρεψε τη χώρα και διέλυσε τις ζωές των ανθρώπων. Είναι στο χέρι μας τελικά το Ελληνικό να γίνει η εμβληματική ναυαρχίδα όχι μιας ήττας, αλλά ενός ωραίου και τελικά νικηφόρου αγώνα, που θα εξασφαλίσει αισθητά καλύτερες συνθήκες ζωής όχι σε φωτογραφίες από μακέτες, αλλά σε εκατομμύρια πραγματικούς ανθρώπους.
Στη συνέχεια , προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε ρεπορτάζ από την "Καθημερινή" το οποίο είναι άκρως μεροληπτικό υπέρ της πώλησης του Ελληνικού.
ΣΤΑ 915 ΕΚΑΤ. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ LAMDA ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ενα βήμα πριν από την πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development είναι η ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Χθες, η εταιρεία που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό προσήλθε στο Ταμείο και προσέφερε για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. 915 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το τίμημα είναι βελτιωμένο κατά 25% σε σχέση με το αρχικό προσφερόμενο τίμημα και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 5% πάνω από το κάτω όριο της αποτίμησης που έχει θέσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έγινε προσπάθεια να πεισθούν οι αγοραστές να αυξήσουν το τίμημα στο 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε.
Επιγραμματικά, η προσφορά της Lamda έχει ως εξής:
1. Προσφερόμενο τίμημα για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. 915 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε 577 εκατ. ευρώ, με προεξοφλητικό επιτόκιο 12%. Τα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 33% του τιμήματος, θα καταβληθούν άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο ποσό εντός 10 ετών.
2. Ο επενδυτής δεσμεύεται να επενδύσει 1,25 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου και των υποδομών του ακινήτου. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του πάρκου 2,000 στρεμμάτων θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 950 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία των υποδομών.
3. Η προσφορά, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ, που αφορά και ακίνητα που θα εκμεταλλευθεί εμπορικά ο υποψήφιος επενδυτής.
4. Τέλος, στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση θ' αποτρέπει τη συσσώρευση κερδών από τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ επιπλέον θα υπάρχει μέριμνα ελέγχου του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους υπεργολάβους του έργου.
Σήμερα, τυπικά δεν έχουμε προτιμητέο επενδυτή στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συμφωνία ανακήρυξης της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή είναι πλέον θέμα ημερών.
Σημειώνεται ότι η όποια συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development θα κλείσει όταν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων λάβει τη γνωμάτευση της εταιρείας συμβούλου Happold Consulting σχετικά με το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion). Η γνωμάτευση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποβληθεί στη διοίκηση του Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Lamda Development κάνει λόγο για συνολικές επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στη δεκαετία, που θα πραγματοποιηθούν τόσο από το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού όσο και από τους υποπαραχωρησιούχους των ακινήτων στο Ελληνικό. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτός των Κινέζων και Αράβων επενδυτών, θα εισέλθουν στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει το Ελληνικό και Αμερικανοί επενδυτές και, συγκεκριμένα, αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.
Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ήταν έντονη η φημολογία ότι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν και η προσφορά υποβληθεί, θα είναι εκπρόθεσμη και θα έχει στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις προκειμένου να εμποδίσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου