'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!


Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ!
Διαβάστε ΕΔΩ έναν αναλυτικό οδηγό για την ACTA
Σε μια ακόμα προσπάθεια «στραγγαλισμού» της ελευθερίας του ίντερνετ, εκπρόσωποι 22 κρατών – μελών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), υπέγραψαν τελικά την περίφημη συνθήκη ACTA. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ολίσθημα προς τον περαιτέρω περιορισμό των διαδικτυακών ελευθεριών, με το γνωστό προκάλυμμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της καταπολέμησης της πειρατείας.

Φυσικά, πίσω από τους εμπνευστές και τους συνυπογράφοντες της συνθήκης, βρίσκονται τα μεγάλα συμφέροντα της βιομηχανίας της μουσικής, του κινηματογράφου και των φαρμακοβιομηχανιών, τα οποία, στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τη μείωση των κερδών τους, είναι διατεθειμένα να επιτεθούν ακόμα και στα ίδια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του διαδικτύου, όπως η ελευθερία μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών.  Επιπλέον, οι διαδικασίες επεξεργασίας και υπογραφής των σημείων της συνθήκης ACTA είναι εξίσου προβληματικές, καθώς τελέστηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα, μακριά από την ενημέρωση των χρηστών και της κοινής γνώμης και χωρίς να διεξαχθεί, έστω προσχηματικά, κάποιος δημόσιος διάλογος.
Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι τον τελευταίο καιρό η ΕΕ, έτσι κι αλλιώς, δεν συμβαδίζει ακριβώς με τη «διαφάνεια» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σε άλλα κρίσιμα θέματα. Οι διαδικασίες «πίσω από κλειστές πόρτες», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις Συνόδους Κορυφής (οι οποίες διεξάγονται υπό το καθεστώς εξαιρετικής μυστικοπάθειας), είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο ενός οργανισμού (όπως η ΕΕ), ο οποίος όσο κλονίζεται, τόσο γίνεται αυταρχικότερος και αντιδραστικότερος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA;
Η ACTA είναι μια διεθνής συνθήκη με στόχο τον εναρμονισμό της προστασίας του copyright και των στάνταρντ της πνευματικής ιδιοκτησίας. Καλύπτει όχι μόνο τη διαδικτυακή πειρατεία αλλά και τα λεγόμενα προϊόντα μαϊμού -ακόμα και τα πλαστά φάρμακα.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ που επικύρωσαν τη συνθήκη την Πέμπτη στο Τόκιο είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Γερμανία, Εσθονία, Σλοβακία, Ολλανδία) αναμένεται να επικυρώσουν την ACTA μετά την επίλυση εσωτερικών θεμάτων.
Σε επίπεδο εκτός ΕΕ, η συνθήκη έχει ήδη επικυρωθεί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.
Από το τελικό κείμενο της συνθήκης που επικύρωσαν οι 22 χώρες-μέλη έχουν απαλειφθεί ορισμένα μέτρα, όπως η παράλογη και άστοχη απαίτηση να κόβονται οι διαδικτυακές συνδέσεις για τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατικό υλικό!
ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA!
Η είδηση της υπογραφής της συνθήκης ACTA προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι ογκώδεις διαδηλώσεις στην Πολωνία, οι απειλές από την ομάδα χάκερ – ακτιβιστών "Anonymous" και οι καταγγελίες ότι η συνθήκη είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.
Συγκεκριμένα, η κριτική απέναντι στην ACTA συμπυκνώνεται σε τέσσερις κύριους άξονες:
•    Η ACTA είναι προϊόν τετραετών διαπραγματεύσεων που κρατήθηκαν εν πολλοίς μυστικές, χωρίς δημόσιο διάλογο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εμπορικό» θέμα.
•    Η συνθήκη θολώνει τα όρια ανάμεσα στα πειρατικά προϊόντα και τα προϊόντα «μαϊμού», αγνοώντας το γεγονός ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα «μαϊμού» συχνά νομίζουν ότι πρόκειται για αληθινά.
•    Η συνθήκη επιβάλλει ποινικές κυρώσεις ακόμα και για παραβάσεις για τις οποίες ισχύουν σήμερα αστικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης προβλέπει ότι ποινικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα». Αυτό θα σήμαινε ότι οι πάροχοι πρόσβασης θα θεωρούνται υπεύθυνοι αν δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.
•    Η ACTA βάζει εμπόδια σε τυχόν μελλοντική αλλαγή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, και επιπλέον στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες τη δυνατότητα να επιλέγουν τις πλέον συμφέρουσες πολιτικές, όπως τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.
Την αντίθεσή τους στη συνθήκη ACTA έχουν δηλώσει επίσης πολλές διαδικτυακές εταιρείες και οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Oxfam.
Ενστάσεις κατά της ACTA έχει εκφράσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο – βλέποντας την ισχύ του για άλλη μια φορά να υποβαθμίζεται - επισήμανε ότι «οι κίνδυνοι όσον αφορά την οικονομία και την καινοτομία πρέπει να εκτιμώνται προτού επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου ισχύουν ήδη αστικές κυρώσεις». Πάντως, η ACTA δεν μπορεί πάντως να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτή η προσπάθεια ελέγχου της διάδοσης πληροφορίας εντάσσεται σε μια γενικότερη "σταυροφορία" διάφορων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα παραδείγματα των νόμων Σαρκοζί ενάντια στην πειρατεία προ διετίας και φυσικά,τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια SOPA και PIPA, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν στις ΗΠΑ λόγω ευρείας κατακραυγής από χρήστες, οργανώσεις και υπηρεσίες όπως το Google και η Wikipedia. Το πρόσχημα όμως της καταπολέμησης της πειρατείας είναι σαθρό: στην πραγματικότητα, ελάχιστη είναι η μερίδα των εσόδων από πνευματικά δικαιώματα, που καταλήγει όντως στα χέρια των δημιουργών - πάντα σε σύγκριση με τα ογκώδη κέρδη των μεγάλων βιομηχανιών του θεάματος.
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
11:30 upd 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου