'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

PSI: Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ! ΝΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ!


ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!
ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
Ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα – από τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ιστορία μας - βρίσκεται επί θύραις.
Η βρώμικη συγκυβέρνηση του «δοτού» πρωθυπουργού προωθεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, εντός των επόμενων ημερών και στο πλαίσιο του PSI, το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ερήμην τόσο των διοικήσεων των Ταμείων, όσο και των ασφαλισμένων.  Έγκυροι νομικοί και ασφαλιστικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η πραγματοποίηση «κουρέματος» στα Ταμεία συνιστά βαρύτατο ποινικό αδίκημα, πολύ περισσότερο όταν θα επισυμβεί ερήμην των Ταμείων και των ασφαλισμένων!
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ένα κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων θα επιφέρει ένα κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ενώ οι υπεύθυνοι θα κατηγορηθούν για απιστία!

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Η οικονομική ζημιά για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων συναρτάται από το τελικό ύψος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατέχουν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν περίπου σε 24 δις ευρώ, με βάση την αρχική εκτίμηση για 50% «κούρεμα», τα ταμεία χάνουν άμεσα περί των 12,5 δις ευρώ, ενώ η συνολική απώλεια των προβλεπόμενων εσόδων στα Ταμεία μπορεί να φτάσει το 70%!!! Αν επιβεβαιωθούν δε οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, οι απώλειες θα καταστούν πολύ μεγαλύτερες!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρώτα ανολοκλήρωτα στοιχεία, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κυρίως κατέχουν:
ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 2,2 δις ευρώ
ΤΕΑΔΥ 1,7 δις ευρώ / Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων)
ΤΕΑΙΤ 600 εκατ. ευρώ / Επικουρικό Ιδιωτικού Τομέα)
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 350 εκατ. ευρώ / Εργαζομένων στον Τύπο)
ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (συνολικά, μέσω και ΤτΕ) κατά 5 δις ευρώ / Μηχανικοί, Υγειονομικοί, Νομικοί
ΟΓΑ περίπου 1,5 δις ευρώ / Αγρότες
*Στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τα 24 δις ευρώ περίπου, στα οποία ανέρχονται συνολικά τα ομόλογα των ταμείων, τα 15 - 16 δις ευρώ συνιστούν τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας και για τις οποίες, τα Δ.Σ. των ταμείων καταγγέλλουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν. 
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!
Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζουν το κούρεμα των συγκεκριμένων ομολόγων ως «έγκλημα», το οποίο διαπράττεται σε βάρος των ασφαλισμένων. Ακόμα χειρότερα τονίζουν ότι, επί της ουσίας, τα ταμεία αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες και σε αντίθεση με τις τράπεζες «κατεβαίνουν», χωρίς καν διαπραγματευτή στο PSI.
Στον ΟΓΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σύντομα θα τείνουν «χείρα επαιτείας» για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες και εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να «ακριβύνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ΙΚΑ θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο διασκέδασης του προβλήματος τη μεταφορά ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μαζί και των Ταμείων.
Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την ουσιαστική αξία των ακινήτων στη σημερινή συγκυρία και το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, συν τοις άλλοις, τον κίνδυνο εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Γενικότερα, για το ΙΚΑ εκτιμάται ότι το κράτος θα δεσμευτεί πως εγγυάται τις κύριες συντάξεις, ωστόσο, δεν θα αναλάβει καμία κατοχύρωση για την επικουρική ασφάλιση.
Αναμφίβολα, λοιπόν, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων θα επιφέρει τη χαριστική βολή στις συντάξεις. Η ίδια η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα το κούρεμα (!), για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» των μειώσεων στις συντάξεις. 
Προκύπτει λοιπόν ως απόλυτη ανάγκη να εξαιρεθούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ετησίως, οι απώλειες υπολογίζονται ως εξής:
•    11 δις ευρώ από αδιεκπεραίωτες βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών (6 δις στο ΙΚΑ, 4 δις στον ΟΑΕΕ, 1 δις λοιπά ταμεία) χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί πρόσθετα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά Ολυμπιακή χρωστά 550 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
•    9 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή. Ανήλθε στο 30% το 2011, έναντι 15% το 2001, οπότε και αντιστοιχούσε σε 2,8 δις ευρώ.
•    4,8 δις ευρώ από την ανεργία η οποία ξεπερνά το 20%.
•    3,5 - 4 δις ευρώ από φαινόμενα όπως η υπεσυνταγογράφηση στον κλάδο της υγείας.

Στα παραπάνω προστίθενται οι απώλειες από τις τρομακτικές περικοπές μισθών τα τελευταία 2 χρόνια. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τις αναμενόμενες καταργήσεις (ή μειώσεις) δώρων και επιδομάτων, οι οποίες θα επιφέρουν απώλειες εσόδων περί των 2 δις ευρώ για τα Ταμεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το σκανδαλώδες της υπόθεσης του συγκεκριμένου κουρέματος!
Παράλληλα, όσον αφορά στην κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων (μετοχές), έχει επέλθει καταστροφική απομείωση, μέσω της κατοχής τραπεζικών μετοχών.
Η συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνεται ως εξής:

12% στην Εθνική Τράπεζα
4,8% στην Τράπεζα Πειραιώς
43% στην Τράπεζα Αττικής
2,53% στην Alpha Bank
1,26% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
1,25% στην Αγροτική Τράπεζα
19% στην ΤτΕ
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου