ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟΝ "ΚΑΝΑΠΕ" ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΛΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ!
Δραματικές έως εφιαλτικές διαγράφονται οι εξελίξεις στη χώρα κατά τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου όσο συνεχίζονται και δεν ανατρέπονται οι επιλογές της τρικομματικής συγκυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου.
Η ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ!
Το κεντρικότερο πρόβλημα που βρίσκεται στην καρδιά των δραματικών εξελίξεων είναι η βαθιά ύφεση, (φέτος θα ξεπεράσει και ίσως κατά πολύ το τρομακτικό 6%!), η οποία διαρκώς κλιμακώνεται για πέμπτο χρόνο εξαιτίας των πολιτικών λεηλασίας εισοδημάτων και δικαιωμάτων, χωρίς να διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Άλλωστε δεν λαμβάνεται και κανένα μέτρο που να συντηρήσει κάποια αναπτυξιακή ηλιαχτίδα.
Αυτή η βαθιά ύφεση, προϊόν της άγριας αφάιμαξης πέραν των πολλών άλλων, είναι υπαίτια των συνεχών δημοσιονονομικών εκτροχιασμών και του φαύλου κύκλου τους!
ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2011! ΑΜΕΣΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 3 ΔΙΣ!
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξέφυγε και από αυτούς τους νέους διορθωμένους στόχους που ετέθησαν και θα ξεπεράσει τελικά το 10% (μπορεί και να αγγίξει το 11%) πράγμα που απαιτεί τη λήψη άμεσων συμπληρωματικών μέτρων, ύψους, τουλάχιστον, 3 δις. ευρώ!
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, που δεν έχουν διασταυρωθεί, η τρόικα είναι "έξαλλη" με τις νέες υπερβάσεις και απειλεί να μην έλθει καθόλου στην Αθήνα στα μέσα Γενάρη, όπως είναι προγραμματισμένο, αν δεν έχουν αποφασισθεί και ανακοινωθεί προηγουμένως αυτά τα μέτρα.
Είναι, όμως, δυνατόν η συγκυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμου να λάβει αυτά τα μέτρα; Μετέωρη η απάντηση!
Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν στην πράξη μέσα στο 2012 και εν μέσω εξαπλούμενης οικονομικής ερήμου, τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2012 και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας με την τρόικα; Δύσκολη η απάντηση!
Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (16/1) ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Και όμως η τρόικα έρχεται στις 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα, με την επιφύλαξη που αναφέραμε για τον ερχομό της, με σαφείς, όπως λέγεται και σκληρές εντολές να ελέγξει αυστηρότατα την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, μαζί με την λήψη των πρόσθετων. Κυρίως, όμως, έρχεται για να προωθήσει (επιβάλλει) το δεύτερο μνημονιακό πακέτο (Μνημόνιο plus) των, τουλάχιστον, 25 δις ευρώ μέχρι το 2015 προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 1,1%(!!!) και τη συνακόλουθη δανειακή Σύμβαση των 130 δις (τα 30 δις ευρώ, τουλάχιστον, θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).
Η ψήφιση από τη Βουλή του δεύτερου μνημονίου εξόντωσης και της δεύτερης νεοαποικιακής δανειακής Σύμβασης συνιστούν προϋπόθεση για να καταβληθεί από την τρόικα η δόση - "γίγας" των 89 δις ευρώ.
Η δόση αυτή "γίγας" θεωρείται από τη συγκυβέρνηση απολύτως απαραίτητο να καταβληθεί εγκαίρως αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο πρέπει με τη χρηματοδότηση αυτή να αποπληρωθούν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, τα οποία λήγουν, (εκτός των τόκων), ύψους 40,5 δις ευρώ, μεταξύ αυτών και το μέγα-ομόλογο του Μαρτίου ύψους 14,4 δις. (Ιδού πού πάει η χρηματοδότηση της τρόικα! Μας δίνει δάνεια για να αποπληρώνουμε τους πιστωτές, το χρηματιστικό κεφάλαιο! Τα λεφτά της τρόικα επιστρέψουν στα σεντούκια των τραπεζών!)
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ PSI+
Προϋπόθεση, όμως, κατά τους ιθύνοντες της ΕΕ, για να προχωρήσει η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και της νέας Δανειακής Σϋμβασης και επομένως για να καταβληθεί η τροϊκανή δόση των 89 δις, είναι να έχει ολοκληρωθεί το PSI+.
Με δυο λόγια να έχει τελειώσει το "κούρεμα" (διαγραφή) του 50% του ομολογιακού ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες, με την ανταλλαγή των παλιών με νέα απομειωμένα ομόλογα, όπως προβλέπει η περίφημη, αλλά στην ουσία απαράδεκτη, Συμφωνία Κορυφής της ΕΕ της 26ης Οκτωβρίου.
Η ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ "ΚΟΥΡΕΜΑ" 50% ΤΗΣ 26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η κατ' αρχήν αυτή Συμφωνία στην πραγματικότητα ήταν μετέωρη αφού δεν συμπεριλάμβανε τις "λεπτομέρειες" από τις οποίες εξαρτάται η εφαρμογή της δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκβιάζουν, όπως εκ του ασφαλούς κάνουν!
Σε γενικές γραμμές πάντως η Συμφωνία έλεγε ότι θα "κουρευόταν" (διαγραφόταν) εθελοντικά κατά 50% δημόσιο ελληνικό χρέος προς ιδιώτες (εξαιρείτο κατά προκλητικό τρόπο το χρέος προς την τρόικα, τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τα έντοκα γραμμάτια (μικρής διάρκειας χρέος), ύψους 200 περίπου δις) και οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα λάμβαναν νέα ομόλογα (μάλλον με την εγγύηση του EFSF - ευρωπαϊκού ταμείου) ύψους 70 δις και μετρητά ύψους 30 δις.
ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο "ΘΗΣΑΥΡΟΣ" ΤΟΥ "ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ" ΤΗΣ 26ης ΟΚΤΩΒΡΗ!
Η συμφωνία αυτή, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στην Iskra, ακόμα και αν εφαρμοστεί στις γενικές της αρχές, δεν αντιμετωπίζει με κανένα τρόπο το βραχνά του δημοσίου χρέους, γιατί η απομείωση του χρέους που τελικά θα προκύψει θα είναι πολύ μικρή.
Και αυτό διότι το δημόσιο δεν θα διαγράψει χρέος 100 δις, όπως αρχικά φαίνεται, αφού το ελληνικό κράτος θα αναγκασθεί να δανεισθεί 30-40 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λόγω απωλειών εξαιτίας του "κουρέματος"), ενώ την ίδια ώρα το δημόσιο με την ευρεία έννοια θα υποστεί πρόσθετη θανατηφόρα ζημία πολλών δις ευρώ από το "κούρεμα" των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Είναι ζήτημα, λοιπόν, αν η τελική μείωση του χρέους, με βάση τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα υπερβεί τα 40-50 δις ευρώ (με την καλυτέρα των μετρήσεων) σε ένα σύνολο χρέους που φθάνει τα 350 δις ευρώ και με μεγάλη ταυτόχρονη ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων. Άνθρακες ο θησαυρός!!!
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΜΑΛΛΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!
Πέραν αυτού το ερώτημα που είναι επίκαιρο έγκειται στο εξής: Θα υλοποιηθεί κατ' αρχάς αυτή η συμφωνία; Και θεωρείται, πλέον, μια τέτοια συμφωνία, αν και εφόσον είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, ως επαρκής ακόμα και από αυτούς που τη διαμόρφωσαν;
Κατ΄αρχάς η υλοποίηση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου φαντάζει όλο και πιο δύσκολη και αδύνατη.
Φαίνεται ότι κατά τις συζητήσεις έχει προσεγγιστεί, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ένα επιτόκιο περίπου 5% για τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή, αν και οι τράπεζες επιμένουν σε αρκετά μεγαλύτερο επιτόκιο. Ρευστό είναι, επίσης, το τοπίο σε σχέση με την περίοδο χάριτος που θα μεσολαβήσει για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων στα νέο ομόλογα και δάνεια (;). Επίσης, μάλλον, έχει καταληχθεί κατά εγκληματικό τρόπο η μεταφορά των νέων ομολόγων στο Αγγλικό Δίκαιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, που προκαλεί δέος, είναι η διαγραφόμενη μικρή εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη Συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπερνά το 55% - 60% τη στιγμή που όφειλε με βάση το στόχο να ξεπεράσει το 90%.
ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, έχει αναδειχθεί το γεγονός ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ αλλά και η κυβέρνηση κρίνουν, τώρα, ως ανεπαρκές το κούρεμα του 50%, κατά τα ως άνω, και επιδιώκουν σειρά εναλλακτικών για τη "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους (για περισσότερα βλέπε ΕΔΩ).
Επικρατέστερη, ίσως, άποψη για μια μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, θεωρείται ένα κούρεμα της τάξης του 70% - 80%.
Ένα τέτοιο "κούρεμα" ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει σε "εθελοντική" βάση και η συμμετοχή σε αυτό θα καταστεί υποχρεωτική!
ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ "ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ", ΜΑΛΛΟΝ, ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ!
Αυτό σημαίνει, σε κάθε περίπτωση ότι ο ISDA θα πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός, τα CDS θα πληρωθούν στους κατόχους τους και η Ελλάδα θα κηρυχθεί σε επιλεκτική ή και κανονική χρεοκοπία, μάλλον, εντός του ευρώ.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η τρόικα και ειδικότερα η Γερμανία θα επιβάλουν στην Ελλάδα ένα ακόμα πιο ενισχυμένο Μνημόνιο ολοσχερούς εξόντωσης της χώρας και του λαού, ενώ οι αποφάσεις για την πορεία του τόπου θα λαμβάνονται απευθείας από την τρόικα!
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ!
Τί από όλα όσα περιγράψαμε ως πιθανές εκδοχές θα συμβεί τελικώς είναι, μάλλον, δύσκολο να εκτιμηθεί αυτήν την ώρα.
Μπορεί να ευοδωθεί η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου; Μάλλον δύσκολο!
Αλλά και αν μπορούσε να υλοποιηθεί η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου με κούρεμα 50%, το ΔΝΤ (μαζί και η ΕΕ και η Γερμανία) αποφαίνεται και σε αυτήν την περίπτωση, ότι το ελληνικό χρέος πάλι δεν είναι βιώσιμο και επομένως δεν μπορεί κατά το Καταστατικό του να συνεχίζει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα!
Τί μέλλει γενέσθαι;
Θα ενισχυθεί το τροϊκανό πακέτο χρηματοδότησης της χώρας μας; Μάλλον απίθανο αλλά και αυξητικό για το χρέος!
Θα επεκταθεί το "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ; Ελάχιστα πιθανό!
Και αν γίνει κάποιο από αυτά τα σενάρια, θα προλάβει να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο, το αργότερο, αφού τότε λήγει το ελληνικό ομόλογο - γίγας, των 14,4 δις, ώστε να εκταμιευθεί η μεγάλη δόση των 87 δις για την αποπληρωμή του, και όχι μόνο αυτού, πράγμα που αν δεν γίνει η χώρα οδηγείται σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία;
Τέλος, μήπως, οδεύσει η χώρα σε υποχρεωτικό κούρεμα πάνω από 50%, με συνέπεια σίγουρη "συντεταγμένη" χρεοκοπία, μάλλον, εντός ευρώ, με τη βούλα της ΕΕ και του ΔΝΤ και με την επιβολή νέου δρακόντειου μνημονίου;
Φυσικά, ούτε η τελευταία περίπτωση είναι τόσο εύκολη. Το αντίθετο! Θα είναι απέραντο μαρτύριο για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, οι ιθύνοντες της ΕΕ τρέμουν το ενδεχόμενο να προεξοφληθούν ανάλογες χρεοκοπίες και στις άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.
ΑΡΑ;
Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απ’ όσα έχουν εκτεθεί, διαγράφονται με ενάργεια οι αντιφάσεις, οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης αστικού κατεστημένου του Λ. Παπαδήμου, αλλά και οι αιτίες που προκαλούν τις σφοδρές αντιπαραθέσεις των τριών συνεταίρων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και τις εσωκομματικές τους κόντρες.
Θα μπορέσει να κρατήσει η συγκυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου για να φέρει σε πέρας το (απαράδεκτο) έργο για το οποίο συνεστήθη;
Πότε θα γίνουν τελικά εκλογές;
Οι δυνάμεις του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού, που θέλουν να κρατήσουν όρθια την πραξικοπηματική συγκυβέρνηση του τραπεζίτη πρωθυπουργού, προκειμένου να επιτελέσει το άθλιο έργο της, είναι πανίσχυρες και πραγματικά είναι ιδιαίτερα δύσκολη η πτώση της, λόγω εσωτερικών της αντιθέσεων.
Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, αυτός αποτελεί ένα πραγματικό αίνιγμα! Δεν μπορεί να αποκλειστεί εκλογές να γίνουν και άμεσα, αν και δεν φαίνεται, ίσως, το πιο πιθανό σενάριο!
Και μπορεί να γίνουν άμεσα εκλογές αν η τρόικα απαιτήσει άμεσα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις (όπως έχουμε ήδη αναφέρει) και τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν συμφωνήσουν επί αυτών είτε αν το PSI+ ναυαγήσει, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω συνέχεια με άλλες εκδοχές!
Εκλογές μπορεί να γίνουν, επίσης, αν τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν συμπέσουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση!
Οι εκλογές, επίσης, μπορούν να προκύψουν, αν η χώρα υποχρεωθεί από την τρόικα να βαδίσει σε «συντεταγμένη» χρεοκοπία, εξαιτίας, όπως έχουμε αναφέρει, υποχρεωτικού μεγαλύτερου «κουρέματος» του χρέους ή ακόμα και σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Τέλος, η διεξαγωγή των εκλογών μπορεί και να τραβήξει σε μάκρος, αρκετά μετά το Πάσχα, αν τραβήξουν μακριά οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» με νέα σενάρια και πολύ περισσότερο, περιπλεχθούν οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο ή γιατί οι «συνέταιροι» κρίνουν ασύμφορο, μετά από τόσο οδυνηρές αποφάσεις που θα έχουν λάβει, να πάνε γρήγορα σε εκλογές.
Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ!
Σε κάθε περίπτωση, είναι ότι χειρότερο για τον ελληνικό λαό να εκδηλώνει την οργή του, καθήμενος στον «καναπέ» και να περιμένει παθητικά την ώρα που θα γίνουν εκλογές, για να ψηφίσει!
Οι εκλογές είναι απαραίτητες!
Οι εκλογές, όμως, όποτε και αν γίνουν, δε θα μπορέσουν να έχουν μια θετική συμβολή, χωρίς να βρίσκεται ο λαός στους δρόμους και να είναι στο προσκήνιο ένα μεγάλο, ενωμένο, ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα.
Η ISKRA ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ!
Η «Iskra» έχει, σε αυτή την κατεπείγουσα κατεύθυνση, καταθέσει τις σκέψεις της που αποκτούν μια νέα, εκπληκτική επικαιρότητα.
- Συνεργασία, συμπόρευση και συμπαράταξη της Αριστεράς (με θεμέλιο το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
- Συμβολή όλων των αριστερών δυνάμεων σε μια μεγάλη εργατική – λαϊκή κινηματική αγωνιστική αντεπίθεση.
- Πολιτικοποίηση των αγώνων με αφετηρίες τη στάση πληρωμών στο χρέος, την έξοδο από το ευρώ, την αναδιανομή του πλούτου και την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Αυτή την ώρα, όλες οι ηγεσίες στο χώρο της Αριστεράς οφείλουν να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.
Κυρίως, όμως, οφείλει να παρέμβει και μπορεί ο μεγάλος κόσμος της Αριστεράς, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες και κυρίως, η νέα γενιά που οφείλει να πειραματιστεί με τα δικά της, νέα «Πολυτεχνεία»!
Οι καιροί ου μένετοι…
Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου