'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 4 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ MARFIN ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ MARFIN!
ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ, ΑΘ. ΟΡΦΑΝΙΔΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ MARFIN ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ!
Στοιχεία φωτιά για περίεργες και ανορθόδοξες πρακτικές του Ομίλου Marfin, που φόρτωσαν στην Κύπρο ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ, κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, Δημήτρης Τσιρώνης. Κατήγγειλε επίσης ότι από τα στοιχεία προκύπτουν «εύλογα ερωτήματα», όπως γιατί ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, αποδέχθηκε και ενέκρινε τη μετατροπή της Marfin Εγνατία από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Λαϊκή, όταν γνώριζε επακριβώς την κακή κατάσταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, αλλά και την ανεπάρκεια κεφαλαίων και προβλέψεων.
Μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ο Δ. Τσιρώνης χαρακτήρισε το όλο θέμα ως «σκάνδαλο», τονίζοντας ότι χωρίς αυτό το πρόβλημα της Κύπρου θα ήταν περιορισμένο. «Θα ήταν δηλαδή σχεδόν το μισό πρόβλημα το οποίο διπλασιάστηκε εξαιτίας και αυτού του σκανδάλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ MIG ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία καταγράφονται στο πόρισμα της Ελληνικής Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο Ομιλος Martin ήταν ο βασικός χρηματοδότης της Μονής με δάνεια ύψους 156 εκ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 116 εκ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε αγορές μετοχών της Marfin Investment Group (MIG) και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών.
Οπως ανέφερε ο Δ. Τσιρώνης, από τη διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων της Μονής προκύπτει ένα σύνολο «περιέργων και ανορθόδοξων» πρακτικών του Ομίλου της Marfin στην Ελλάδα, οι οποίες εγκυμονούσαν αυξημένους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδος, αλλά πολύ περισσότερο της Κύπρου. Οι πρακτικές αυτές αποτυπώνονται και στο πόρισμα επιτόπιου ελέγχου που διενήργησε τον Μάρτιο του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όπου φαίνεται ότι η Marfin Εγνατία είχε εγκρίνει δάνεια ύψους 801 εκ. ευρώ (τελικά παραχωρήθηκαν μόνο 732 εκ. ευρώ) προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της MIG ύψους 5,2 δις ευρώ.
«Τα δάνειο αυτά αποτελούσαν το 15,4% του συνόλου της αύξησης κεφαλαίου της MIG και το 103% των κεφαλαίων της τράπεζας». Τα συγκεκριμένα δάνεια «είχαν χορηγηθεί σε υποψήφιους επενδυτές με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από πλευράς τιμολόγησης, με ενέχυρο τις μετοχές της ίδιας της MIG και αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων εφάπαξ στη λήξη 3-5 ετών, με ενδιάμεσες καταβολές μόνο τόκων, ενώ η πηγή αποπληρωμής των δανείων ήταν το ίδιο το προϊόν της ρευστοποίησης των μετοχών της MIG.

Στο σύνολό τους τα δάνεια για αγορά μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που διατέθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, άγγιξαν στα τέλη του 2008 τα 1,3 δις ευρώ, ήτοι 130% των εποπτικών κεφαλαίων της Martin Εγνατία».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τον Δ. Τσιρώνη, «η Εγνατία είχε χορηγήσει δάνεια ύψους 1,8 δις ευρώ σε επιφανείς εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους, που αποτελούσαν συνδεδεμένα μέρη με τον όμιλο MIG, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και έχοντας ως εξασφαλίσεις κυρίως μετοχές εταιρειών του Ομίλου MIG ή/και των ίδιων των εταιρειών των πιστούχων, αποτελώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ενιαίο και συνδεδεμένο πιστωτικό κίνδυνο».
Αντίστοιχα δάνεια σημαντικού ύψους, πρόσθεσε, είχε δώσει και ο Ομιλος Marfin Popular Bank στην Κύπρο, κατέχοντας σημαντικό ποσοστό των μετοχών της MIG ως εξασφαλίσεις.
«Χαρακτηριστικό είναι ότι την 31/12/2010, ποσοστό 86% του συνόλου τραπεζικής χρηματοδότησης του Ομίλου MIG ύψους 976 εκ. ευρώ., προερχόταν από τη Martin Popular, ενώ η Εγνατία παρουσίαζε δανειακό άνοιγμα προς τη MIG ύψους 506 εκ. ευρώ. Κατά συνέπεια προέκυπτε εμφανώς το μέγεθος της οικονομικής εξάρτησης και εταιρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο Ομίλων», είπε.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Δ. Τσιρώνης, προκύπτει ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί πολύ πριν ολοκληρωθεί η διασυνοριακή συγχώνευση (23/12/2010). Ο Ελληνας πολιτικός διερωτήθηκε μάλιστα «για ποιο λόγο κατά τη διάρκεια του 2010, που εξελισσόταν η διαδικασία της διασυνοριακής συγχώνευσης, αλλά η Εγνατία παρέμενε Ελληνική, σχηματίστηκαν προβλέψεις απομείωσης για το χαρτοφυλάκιο δανείων μόνο 266 εκ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς της έδρας στην Κύπρο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ζήτησε προβλέψεις ύψους 1,150 δις ευρώ και ενίσχυση των κεφαλαίων της Marfin Popular κατά 2,1 δις ευρώ».
Σύμφωνα με τον Δ. Τσιρώνη, μετά την απομείωση των μετοχών της MIG κατά 70% στα τέλη του 2009, δημιουργήθηκαν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον τα δάνεια τα οποία είχαν συναφθεί για την αγορά των μετοχών, μπορούσαν να αποπληρωθούν. Επίσης προέκυψε πρόβλημα με τις εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν κάλυπταν πλέον αυτά τα δάνεια, ενώ μετά το νέο εποπτικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ δημιουργήθηκε και ζήτημα κεφαλαιουχικής επάρκειας για την τράπεζα στην Ελλάδα.
ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Αναφερόμενος στη διασυνοριακή συγχώνευση της Marfin Popular Bank και της Εγνατίας, ο Δ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι μετέφερε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τις υποχρεώσεις εποπτείας και ελέγχου του Ομίλου, απαλλάσσοντας την ελληνική Εποπτική Αρχή από οποιαδήποτε σχετική αρμοδιότητα.
Αντίστοιχα η υποχρέωση εγγύησης καταθέσεων δεν αφορούσε πλέον το ελληνικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων, αλλά το αντίστοιχο κυπριακό, ενώ επίσης δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα πρόσβασης της Λαϊκής στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Πηγή: Εφημερίδα "Χαραυγή" Κύπρου (19/6).
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου