Την ώρα που κανένας δεν γνωρίζει ποιό θα είναι το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η κυβέρνηση βιάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό, με το καθεστώς της ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη των παρόχων του ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου, στο πλαίσιο της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Όπως έχει καταγγελθεί και στη Βουλή σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Νίκου Βούτση και Ζωής Κωνσταντοπούλου, όλα συγκλίνουν σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό, με στόχο να αναλάβει μονοπωλιακά το έργο η κοινοπραξία Digea, την οποία έχουν δημιουργήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με στόχο τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών. Σημειώνεται πως το www.koutipandoras.gr έχει απευθυνθεί στη Digea και περιμένει τις απαντήσεις της λίαν συντόμως προκειμένου να τις δημοσιεύσει.
Είναι χαρακτηριστικό πως το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης, δηλαδή η ολοκλήρωση 156 πομπών σε 12 μήνες, καθίσταται ανέφικτος στόχος για οποιοδήποτε άλλο πάροχο πλην της Digea, αν σκεφτεί κανείς το χρόνο παραγγελίας– παράδοσης και τις δυσκολίες εγκατάστασης στις ελληνικές γεωγραφικές συνθήκες.
Το υπό διαβούλευση κείμενο προωθεί την ιδέα του ενός μοναδικού παρόχου δικτύου αντί περισσότερων, με το επιχείρημα πως αυτή είναι πιο συμφέρουσα επένδυση. Όπως καταγγέλλεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματολογεί υπέρ του παρόχου κι όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, που η λογική λέει πως εξυπηρετείται καλύτερα αν υπάρξουν περισσότεροι πάροχοι τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για την αποφυγή δημιουργίας μονοπωλίου. Κι όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχουν δοθεί σοβαρές απαντήσεις για τον εσπευσμένο τρόπο με τον οποίο καταργήθηκε η πρόσβαση στο αναλογικό σήμα το περασμένο καλοκαίρι, με δεδομένη και την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Το σημαντικότερο πρόβλημα δημιουργείται από το λουκέτο στην ΕΡΤ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να παίζει κομβικό ρόλο στον καταμερισμό των συχνοτήτων. Το κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, επίσης, προβαίνει στην αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ προς όφελος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ενώ η μείωση των συχνοτήτων της συνιστά ελεγκτέα ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Ταυτοχρόνως, γίνεται διαγωνισμός για πάροχο δικτύου χωρίς να έχει γίνει καθορισμός των παρόχων ψηφιακού τηλεοπτικού περιεχομένου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, γεγονός αποτρεπτικό για κάθε σοβαρό επενδυτή, που θα ήθελε να γνωρίζει ποιοί θα είναι οι πελάτες του δικτύου του.
Στο μεταξύ, οι ιδιωτικοί σταθμοί εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, σε καθεστώς παράνομων διαδοχικών παρατάσεων των προσωρινών αδειών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ρυθμιστεί νόμιμα το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο. Η νομοθεσία προβλέπει, επίσης, να αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους για την χρήση των συχνοτήτων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό σύμφωνα με το Ν. 3592/2007. Ωστόσο, με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις το 2% έχει συρρικνωθεί στο 0,1%-0,2%. Επιπλέον, ενώ ο Ν. 3845/2010 επιβάλλει φόρο 20% επί των διαφημιστικών εσόδων, η κυβέρνηση προβαίνει σε διαρκείς χρονικές μεταθέσεις της καταβολής, με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, με τελευταία την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Δεκεμβρίου 2012, που μετέθεσε τον φόρο για το 2014.
http://www.koutipandoras.gr/38905
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου