Το κυβερνητικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» για λουκέτο στην ΕΡΤ πέρα από την κοινή λογική συγκρούεται και με το Σύνταγμα, τόσο στην ουσία (άμεσος έλεγχος του κράτους στην αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων) όσο και στον τύπο (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) του.
Συγκεκριμένα, προσβάλλονται το Άρθρο 14, περί Ελευθερίας του Τύπου, και το Άρθρο 15 παρ. 2 («Κινηματογράφος, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση), το οποίο αναφέρει: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. O έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. O άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
Νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Είναι ηλίου φαεινότερο πως το κράτος μόνο μέσω της ΕΡΤ μπορεί να έχει άμεσο έλεγχο στην αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.
Επιπλέον, παραβιάζεται (για μια ακόμα φορά) και το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο αφορά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου: «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής». Το ερώτημα που γεννάται είναι εύλογο: ποιά έκτακτη περίπτωση εξαιρετικώς επείγουσας κι απρόβλεπτης ανάγκης επιβάλλει το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης;
«Δεν κυβερνάται με αυτόν τον τρόπο μια δημοκρατική χώρα. Μπαίνουμε σε μια σκληρή φάση συρρίκνωσης της Δημοκρατίας. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ στερείται το δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών. Ζούμε σε ένα έκτακτο καθεστώς, στο οποίο υποτιμάται ο ρόλος του Κοινοβουλίου», υπογραμμίζει στο www.koutipandoras.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος.
http://www.koutipandoras.gr/37794
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου