'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συνταγματολόγοι: «Το ΣτΕ αποδοκιμάζει το μαύρο στην οθόνη, αλλά»…


Τα πράγματα στην θέση τους όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ βάζει η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους με τους οποίους επικοινώνησε το www.koutipandoras.gr σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το χθεσινό «χρησμό» του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Οι ίδιοι νομικοί, πάντως, συμφωνούν πως το περιεχόμενο της διαταγής ήταν τέτοιο ώστε να χωρέσουν περισσότερες εκτιμήσεις στην τελική δικαστική κρίση, αλλά και να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ το μέλλον των εργαζομένων στην ΕΡΤ κρίνεται τουλάχιστον αβέβαιο.
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης τονίζει στο www.koutipandoras.gr πως η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ είναι σωστή από τη στιγμή που ορθώς κρίνει ως αντισυνταγματική τη διακοπή των εκπομπών της ΕΡΤ κι επιτρέπει την εκκαθάρισή της, αλλά με την προϋπόθεση πως λειτουργεί: «Το Δικαστήριο ήλθε να δικαιώσει όλους όσοι υποστηρίζαμε πως πρέπει να βρίσκονται στον αέρα όλες οι εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σε συνομιλία του με το www.koutipandoras.gr, κι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος: «Έπρεπε από σήμερα το πρωί να εκπέμπει κανονικώς η ΕΡΤ. Δεν δικαιολογεί κλείσιμό της η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος. Αντιθέτως το θεωρεί παράνομο», εκτιμά ο συνταγματολόγος, προσθέτοντας πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ορθώς στο βασικό ερώτημα του κατά πόσο μπορεί να μπει λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση: «Η ΕΡΤ πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει. Το ΣτΕ αποδέχεται ότι υπάρχει φορέας που εκτελεί έργο κι οφείλει να συνεχίσει το έργο του μέχρις ότου δημιουργηθεί άλλος, δημόσιος πάντοτε, στην θέση του. Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι πάγια νομολογία του ΣτΕ να μην αμφισβητεί την κατάσταση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης που θέτει ως επιχείρημα η εκάστοτε κυβέρνηση», παρατηρεί ο κ. Δημητρόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει πως μπορεί η ΕΡΤ να αλλάξει όνομα.

Ως πρώτη νίκη και σαφή αποδοκιμασία της αυταρχικής επιλογής της κυβέρνησης χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Είναι μια πρώτη νίκη, μια σαφής αποδοκιμασία της αυταρχικής επιλογής να κατεβεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σήμα. Σε αυτό το σημείο η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Στο πως, όμως, θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης το ΣτΕ έχει κρατήσει μία σκόπιμη ασάφεια, ώστε να αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς να αποφασίσουν. Δηλαδή οι πολιτικοί να αποφασίσουν χωρίς να υπάρχει το άλλοθι της δέσμευσης μια δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά ως προς τους τρεις της συγκυβέρνησης η απόφαση αυτή τους έδωσε μια ανάσα, αλλά δεν τους έλυσε το βασικό ζήτημα επειδή οι διαφορές παραμένουν», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος επισημαίνει ότι: «ο μοναδικός πρακτικός τρόπος εφαρμογής της προσωρινής διαταγής που χορήγησε ο πρόεδρος του ΣτΕ είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού της που υφίστατο κατά την ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έστω και με διαφορετικό όνομα και λογότυπο. Και τούτο γιατί η εκπομπή προγραμμάτων από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρακτικά δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο από την αξιοποίηση έστω και μέρος του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά η επιλογή του μέρους εκείνου του προσωπικού το οποίο κατά τις αντιλήψεις της κυβερνήσεως είναι χρήσιμο δεν μπορεί παρά να γίνει με νομοθετημένη διαδικασία η οποία ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις απαιτήσεις ισότητας και αντικειμενικότητας. Συνεπώς επαναλειτουργία με μέρος του προσωπικού δε νοείται. Διότι δεν υπάρχει διαδικασία με την οποία θα επιλεγεί το “χρήσιμο” μέρος και θα απορριφθεί το “άχρηστο” μέρος. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Η οποία είναι ότι πρέπει προσωρινά να επαναληφθεί η λειτουργία της ΕΡΤ έστω και με άλλο όνομα. Πάντως με όλο το προσωπικό διότι οι όποιες εκκαθαρίσεις πρέπει να γίνουν με νομοθετημένη διαδικασία».
 http://www.koutipandoras.gr/38237

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου