'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Απολογισμός ενός ταξιδιού στον Καναδά

Ottawa_Meeting with NDP MPsΦωτογραφία από τη συνάντηση στην Οττάβα με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (NDP) του Καναδικού κοινοβουλίου.
Iδιαίτερα θετικός είναι ο απολογισμός της επίσκεψης στον Καναδά Ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, και τους Τόλη Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”, κατοίκους Χαλκιδικής. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του πολιτικού κόσμου του Καναδά, των ομογενειακών οργανώσεων και κατά το δυνατόν του Καναδικού κοινού για τη δράση της Καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold στην Ελλάδα. Το ταξίδι διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Μining Watch Canada, το Συμβούλιο των Καναδών, την Ελληνο-Καναδική Επιτροπή για την Ηθική Μεταλλεία και την Παν-Θρακική Ένωση του Οντάριο “O ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”.

Ο Μεϊμαράκης

Η επιτυχία του ταξιδιού έγινε φανερή πριν καν αυτό ξεκινήσει, από τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Εσπευσμένο ταξίδι στον Καναδά από τον κ. Μεϊμαράκη, με τον οποίο κατά τύχη συναντηθήκαμε στην πτήση για Μόντρεαλ, “για να καθησυχάσει τους Καναδούς για την επένδυσή τους στις Σκουριές Χαλκιδικής”. Πράγματι, η φράση που μας μεταφέρθηκε από όσους άκουσαν τον Πρόεδρο της Βουλής ήταν ότι “στις Σκουριές θα επιβληθεί ο Νόμος!”. Φαίνεται ότι αυτός ήταν και ο μοναδικός σκοπός της επίσκεψής του, γιατί στην προγραμματισμένη ομιλία του στην Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Affairs Committee) στην Οττάβα, το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου, ο κ. Μεϊμαράκης… λησμόνησε να πάει. (Η ομιλία ήταν προγραμματισμένη για τις 10:30-11:00, ο κ. Μεϊμαράκης τους έστησε, εμφανίστηκε στις 11 παρά πέντε, έκανε μερικές χειραψίες και αποχώρησε μεγαλοπρεπώς).

Η εταιρεία

Δεύτερη ένδειξη επιτυχίας του ταξιδιού: η πανικόβλητη αντίδραση της Eldorado Gold που έστειλε στον Καναδά δυο υψηλόβαθμα στελέχη της από την Ελλάδα (τον κ. Γεωργαντζή, υπεύθυνο επικοινωνίας της θυγατρικής της “Ελληνικός Χρυσός” και τον κ. Μαρκόπουλο, Γενικό Διευθυντή  της άλλης θυγατρικής της “Χρυσωρυχεία Θράκης”) και έναν συνδικαλιστή (τον κ. Γλυνιαδάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταλλείων–Λιγνιτωρυχείων). Το “καρέ της Eldorado” συμπλήρωνε ο ίδιος ο Πρόεδρος της εταιρείας, Norm Pitcher, που είχε έρθει από το Βανκούβερ. Μεγάλη μας τιμή, γιατί τέτοια αντίδραση από εταιρεία σε επίσκεψη στον Καναδά πολιτών που αντιτίθενται στις δραστηριότητές της δεν έχει ξαναγίνει. ΠΟΤΕ. Οι “4″ της Eldorado περιορίστηκαν σε ειρωνικά γελάκια και φωτογραφίες με τα κινητά και αποχώρησαν μόλις τελείωσαν οι παρουσιάσεις και πριν από τη συζήτηση. Κρίμα, γιατί πολύ θα θέλαμε να τους ακούσει ο κόσμος.
Conference - Canadian mining in Greece - 10Το ακροατήριο δεν ήταν μεγάλο, είναι όμως προφανές ότι όταν πηγαίνεις στην άλλη άκρη της γης, το ζητούμενο δεν είναι η μαζικότητα, που είναι δύσκολη ακόμα και για ζητήματα που αφορούν την ίδια σου τη χώρα. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία πόσοι απλοί Καναδοί πολίτες θα ακούσουν αυτά που έχεις να πεις, αλλά ΠΟΙΟΙ θα τα ακούσουν. Και από αυτήν την άποψη, η επιτυχία της αποστολής ήταν απόλυτη.

Συναντήσεις με βουλευτές

Το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την άφιξή μας μιλήσαμε σε εκδήλωση στο Μόντρεαλ στην αίθουσα “Αlternatives”, παρουσία δυο βουλευτών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης – της Niki Ashton και του Alexandre Boulerice – καθώς και του μέλους της Περιφερειακής Βουλής του Κεμπέκ, Amir Khadir.
Εδώ η πρόσκληση στην εκδήλωση: L’impact des minières canadiennes en Grèce et les luttes des communautés – alternatives.ca – “Οι επιπτώσεις των Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στην Ελλάδα και ο αγώνας των κοινοτήτων”, με φωτογραφία από τις Σκουριές.
MTL meeting (1)Η Ελληνική αντιπροσωπεία με τη Niki Ashton και τον Amir Khadir
Την Τρίτη το πρωί είχαμε συνάντηση με βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης NDP και μάλιστα όχι με οποιουσδήποτε βουλευτές, αλλά με τους υπεύθυνους του κόμματος για όλους τους τομείς που μας ενδιαφέρουν. Στην κάτω φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά στην επάνω σειρά είναι οι:
- Peter Julian, υπέθυνος του  τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
-
Niki Ashton
- Eve Peclet
- Claude Gravelle, υπεύθυνος του τομέα Μεταλλείας
- Don Davies, υπεύθυνος τομέα Διεθνούς Εμπορίου
NDP meeting
Greek delegation 2013 - 14
Συναντηθήκαμε επίσης με τον κ.Paul Dewar (φωτογραφία επάνω), υπεύθυνο του NDP στον τομέα Διεθνών Υποθέσεων και τον Ελληνο-Καναδό κ. John Kerrygiannis, από το κόμμα των Φιλελευθέρων (Liberals). Από τους Φιλελεύθερους είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε και με έναν άνθρωπο πολύ σημαντικό για την υπόθεσή μας: τον βουλευτή John McKay.
To 2009, o John McKay που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της μεταλλευτικής βιομηχανίας κατέθεσε το περίφημο νομοσχέδιο C-300, με στόχο τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου ώστε οι Καναδικές εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, πετρελαίου και αερίου να καθίστανται υπόλογες στον Καναδά για τις ενέργειες τους σε άλλες χώρες. Απουσία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, οι Καναδικές εταιρείες στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου απολαμβάνουν πλήρη ασυδοσία και πλήρη ατιμωρησία. Το νομοσχέδιο πολεμήθηκε λυσσαλέα από την εξορυκτική βιομηχανία όμως, προς έκπληξη πολλών, έφτασε μέχρι την τελική ψηφοφορία όπου ηττηθηκε για μόλις 6 ψήφους. Σύμφωνα με τις Καναδικές οργανώσεις που αγωνίζονται χρόνια για να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς ασυδοσίας και οι οποίες ήταν αρωγοί στο ταξίδι μας (The Halifax Initiative, Canadian Network on Corporate Accountability) “το C-300 μπορεί να ηττηθηκε, αλλά ο αγώνας μας πήγε πολλά βήματα μπροστά”. Το σχόλιο του John ΜcKay στα όσα άκουσε για τη δράση της Εldorado Gold στην Ελλάδα ήταν “είναι ακριβώς η περίπτωση για την οποία έφτιαξα αυτό το νομοσχέδιο”.
To ζήτημα λοιπόν της δράσης των Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν ήταν καθόλου άγνωστο στους βουλευτές που συναντήσαμε. Ήταν όμως η πρώτη φορά που συνάντησαν τέτοια συμπεριφορά Καναδικής εταιρείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’αυτό και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς μας έδωσαν και συμβουλές για το πώς να απευθυνθούμε στην (έξτρα-νεοφιλεύθερη) Καναδική κυβέρνηση. Μετά την αποχώρησή μας, οι βουλευτές ζήτησαν από την Niki Αshton να τους εφοδιάσει με επιπλέον πληροφοριακό υλικό για την υπόθεση για να δουν πώς θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν.
Τελευταία μας συνάντηση με βουλευτή ήταν με την ιδιαίτερα δραστήρια Elizabeth May του κόμματος των Πράσινων, η οποία γνωριζε ήδη καλά το θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται πολύ σύντομα να επισκεφτεί τις πληττόμενες από την Eldorado περιοχές στην Ελλάδα.

Συναντήσεις με επενδυτές στην Εldorado

Η Εldorado Gold δεν είναι μόνο πρόβλημα των κοινοτήτων της Β. Ελλάδας, είναι επίσης ένα Καναδικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί η Eldorado έχει λάβει απευθείας χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, με τη μορφή δανείου από έναν κρατικό Οργανισμό με το όνομα Εxport Development Canada (EDC), δηλαδή από χρήματα των Καναδών φορολογουμένων. To EDC είναι ένας ιδιαίτερα αδιαφανής οργανισμός και σπανίως συναντά εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων – είναι άλλωστε πολλές χιλιάδες οι κοινότητες στον κόσμο που πλήττονται από τα έργα που χρηματοδοτεί. Ωστόσο δέχτηκε  και άκουσε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα με τις παρανομίες της εταιρείας, την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, την καταστολή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επειδή αυτό είναι ένα καινούριο δάνειο – δόθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2012 – ζητήσαμε να μάθουμε τι είδους έρευνα έκαναν πριν το εγκρίνουν: ερεύνησαν επί τόπου την κατάσταση, γνωρίζουν αν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, δεν άκουσαν τίποτα για την καταστολή στη Χαλκιδική που το Νοέμβριο του 2012 είχε ήδη αγριέψει;
Τα ίδια ζητήματα θέσαμε και κατά τη συνάντησή μας με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, στους οποίους προβάλαμε και βίντεο από τις κινητοποιήσεις εναντίον της Eldorado. Ήταν φανερό ότι προσπαθούσαν να κρύψουν την έκπληξη τους. Πραγματικά  δεν είχαν ιδέα. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατηγόρησε ευθέως τον εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα, τον Πρέσβη κ. Πεκ ότι δεν τους μεταφέρει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας που βράζει κατά της Eldorado σε Χαλκιδική και Θράκη. Φυσικά δεν είπαν τίποτα, φυσικά δεν έδωσαν καμμία πληροφορία, ήταν όμως εξαιρετικά σημαντικό – και επίσης εξαιρετικά ασυνήθιστο – το ότι μας άκουσαν. Θα ήταν ανεδαφικό να περιμένουμε άμεση αλλαγή πολιτικής, ωστόσο καταφέραμε να φυτέψουμε ένα σπόρο: τώρα πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα.
Άλλος ένας λόγος που το ζήτημα των μεταλλείων στην Ελλάδα αφορά άμεσα όλους τους Καναδούς πολίτες είναι ότι τα ασφαλιστικά τους ταμεία έχουν “επενδύσει” τα χρήματά τους στην Eldorado. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο,  ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός του Καναδά, το Canadian Pension Plan (CPP) έχει επενδύσει στην εταιρεία 79 εκατ. δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε Καναδός που έχει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης είναι συμμέτοχος στην καταστροφή της Χαλκιδικής και της Θράκης και στην άλωση της Δημοκρατίας.
Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με στελέχη της Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), του δεύτερου μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά μετά το CPP, που διαχειρίζεται τα χρήματα των ασφαλισμένων στην επαρχία του Κεμπέκ. Συναντηθήκαμε επίσης με άλλους διαχειριστές κεφαλαίων που μετέχουν απευθείας στην  Caisse de dépôt. Υποστηρίξαμε ότι αυτή τους η επένδυση εκτός από ανήθικη είναι και υψηλού ρίσκου: μια εταιρεία που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο εκεί που δραστηριοποιείται, δεν μπορεί παρά να αποτύχει.
Greek citizens speak outΣυναντηθήκαμε με εκπροσώπους μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που τους απασχολεί το πού πηγαίνουν τα λεφτά τους όχι μόνο από την οικονομική αλλά και από την ηθική πλευρά. Το Ταμείο Κοινωνικής Δικαιοσύνης του μεγάλου σωματείου PSAC που ήδη δουλεύει στενά με κοινότητες μέσα και έξω από τον Καναδά που πλήττονται από μεταλλευτικές δραστηριότητες, παρέθεσε προς τιμή μας γεύμα εργασίας (αριστερά η πρόσκληση).
Σωματεία εργαζομένων που νοιάζονται και για άλλα πράγματα εκτός από τα λεφτά και εργάζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη αν και τα ίδια δέχονται τρομακτική επίθεση από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Χάρπερ. Να τα βλέπουν κάποια δικά μας μεγάλα σωματεία που καταδέχονται να γίνουν υποχείρια ιδιωτικών εταιρειών που καταστρέφουν τους τόπους μας και που στέλνουν τα στελέχη τους στην άλλη άκρη του κόσμου για να στηρίξουν την προπαγάνδα των εταιρειών. Δημοσίευμα του Alterthess υπενθυμίζει ότι “σύμφωνα με το νόμο 1264 του 1982, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, απαγορεύεται η χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων οργανώσεων από επιχειρήσεις και διερωτάται ποιος χρηματοδότησε το ταξίδι του Προέδρου της ΟΕΜΛΕ στον Καναδά. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν το πλήρωσε η εταιρεία ή αν το πλήρωσε η ΟΕΜΛΕ από τις εισφορές των μελών της. Ας νοιαστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για την αξιοπρέπεια τη δική τους και του συνδικαλιστικού τους φορέα που η τωρινή του διοίκηση φαίνεται να το έχει μετατρέψει σε όργανo της Eldorado.

Η Ομογένεια

Η Ομογένεια έκανε την εμφάνιση της κυρίως στην εκδήλωση του Toρόντο στις 30/5/2013. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η δήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ομογενειακών οργανώσεων – της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας, του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου, της Παν-Θρακικής Ένωσης του Οντάριο και του Συλλόγου Θεσσαλονικέων του Τορόντο.
Το μύνημα τους ήταν σαφές: “Μη φοβάστε. Ο Καναδάς είναι μαζί σας και όλοι οι Έλληνες είναι μαζί σας στην προσπάθειά σας” (βιντεάκι με τον πρόεδρο του ΕλληνοΚαναδικού Κονγκρέσσου εδώ). Η προσπάθεια ενημέρωσης των ομογενών μας στο Τορόντο θα συνεχιστεί από τους συμπατριώτες μας και συναγωνιστές που ζουν εκεί. Η εταιρεία, μετά το φιάσκο της Οττάβα, δεν τόλμησε να ξαναφανεί.
BLjmgELCcAAiawP
Από την ενημερωτική εκδήλωση στο Τορόντο

Στο Βανκούβερ

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού το Βανκούβερ, έδρα της Eldorado Gold Corp. Στην πόλη αυτή όπου εδρεύουν μερικές χιλιάδες μεταλλευτικές εταιρείες, κάναμε μια μικρή εκδήλωση διαμαρτυρίας και μιλήσαμε σε μέσα ενημέρωσης έξω από το πολυτελές κτίριο γραφείων (φωτογραφία κάτω) όπου βρίσκονται τα γραφεία της Eldorado Gold.
DSC_0181
greek-mine_2
Καναδοί πολίτες που συμμετείχαν στη εκδήλωση θέλησαν να ανεβούν στα γραφεία της εταιρείας για να επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας που οι ίδιοι είχαν γράψει και υπογράψει. Εμείς δεν τους ακολουθήσαμε, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο απέχουν τα γλυκόλογα των καλοπληρωμένων διευθυντών στον Καναδά από τις αθλιότητες της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και τη Θράκη… Προς έκπληξή τους βρήκαν κλειστό ολόκληρο τον όροφο, όπου δεν στεγάζεται μόνο η Eldorado αλλά και πολλές άλλες εταιρείες. Οι ίδια νοοτροπία των Σκουριών και του Καρατζά έκανε την εμφάνισή της και στο Βανκούβερ; Μόνο η ΕΛ.ΑΣ. λείπει…

Μέσα ενημέρωσης

Το πρωί της Τετάρτης 29 Μαΐου δώσαμε σύντομη συνέντευξη τύπου στην ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου της Οττάβα, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.
-1
Άρθρα και συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα κι εφημερίδες του Καναδά:
Canadian mining company confronted with fierce opposition over Greece projects (audio), by John Bonnar – rabble.ca
As protests continue against Canada’s Eldorado Gold in Greece, delegation in Canada (audio), by Wojtek GwiazdaRadio Canada International
Fort McMurray on the Aegean Sea (audio), by Andre Goulet at CKUT 90.3 FM
Une minière canadienne dans la mire de militants grecs, by Marc Thibodeau – La Presse
UPDATE: Eldorado Gold turns up to hear Greek mine opponents in Ottawa, by Brent Patterson – Council of Canadians
Greeks arrive to protest Canadian-owned mines, by Samantha Bayard – StraightGoods.ca
Greek Activists Protest Against Eldorado Gold in Vancouver, by Maria Korologou – canada.greekreporter.com
Greek activists highlight mining concerns in Montreal, by Brent Patterson – Council of Canadians
UPDATE: Greek activists visit Toronto to raise concerns about Eldorado Gold – Council of Canadians
Greek Delegation Asks Canadians to Help Stop Canadian Mining Company Eldorado Gold, by Mining Watch Canada
Violence Around Eldorado Gold’s Mining Projects in Northern Greece Brings Critics to Canada, by Mining Watch Canada
Greek activists travel to Vancouver to protest gold mine proposal, by Aurora Tejeida – The Tyee
Greek opponents of Eldorado mine take message to company’s Canadian HQ: ‘Leave us alone’, by David P. Ball – Rabble.ca 
 http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/06/08/taxidi-canada/#more-27299

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου