ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ |
«Σήκωσε μπαϊράκι» ο Λουκάς Παπαδήμος, σε μια προσπάθεια να «απογαλακτιστεί» από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα που συμφώνησαν να τον ορίσουν πρωθυπουργό, προειδοποιώντας τους μάλιστα: «Αν θέλετε, ρίξτε με». |
Ο κ. Παπαδήμος κάνει μια προσπάθεια να ξεφύγει από το πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί και έχει «παραμερίσει» τελείως το θέμα της διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευθεί από τη συμφωνία των τριών αρχηγών.
Μάλιστα, διαμηνύει ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις πως είναι πρωθυπουργός με πλήρη καθήκοντα και αρμοδιότητες και κυρίως ότι η θητεία του δεν θα είναι μονοθεματική (δηλαδή μόνο η ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά ανάλογα με τον χρόνο που θα παραμείνει αυτή η κυβέρνηση, η ατζέντα της θα διευρύνεται).
Και όλα αυτά εν μέσω ενός κακού κλίματος για τον ίδιο και την κυβέρνηση, καθώς ήδη δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατάρρευση και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μέσα σε μόλις τριάντα μέρες από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, παρά το αρχικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία, μόλις ανέλαβε, παρουσίαζαν δημοσκοπήσεις με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή για τον κ. Παπαδήμο και την κυβέρνηση.
Τα μηνύματα «αυτονόμησης» και «απογαλακτισμού» από το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, αλλά και από τους τρεις αρχηγούς και τα κόμματα, που εξέπεμψε ο κ. Παπαδήμος το τελευταίο διάστημα, κορυφώθηκαν και έγιναν απολύτως σαφή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μέσω δύο δικών του ανθρώπων και στενών συνεργατών του.
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, ανέλαβαν να στείλουν την ίδια ημέρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο κ. Καψής, μιλώντας στην πρώτη του συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες, έλεγε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει ανασχηματισμό, αν κρίνει ότι χρειάζεται, διότι οι αρμοδιότητές του απορρέουν από το Σύνταγμα.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρόπουλος, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έχει πει ποτέ για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά και ότι θα πάρει όποια μέτρα κρίνει ότι χρειάζονται για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την «τρόικα».
Πάντως, αυτή η κίνηση «αυτονόμησης» του κ. Παπαδήμου από το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, αλλά και από τα κόμματα που τον στηρίζουν, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μέσα στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Το ερώτημα όμως που θέτουν πλέον σοβαροί πολιτικοί κύκλοι είναι με πόση ένταση και με ποια ακριβώς ατζέντα θα διαχειριστεί την αυτονόμησή του –και μέχρι ποιου σημείου– ο κ. Παπαδήμος.
Υπάρχουν, πάντως, πολιτικοί παράγοντες που εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει χοντρή κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και σε κάποιον από τους κυβερνητικούς εταίρους, αφού, όσο θα παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης, τόσο εκ των πραγμάτων θα είναι υποχρεωμένη να διευρύνει την ατζέντα της και με θέματα πλην του PSI και της δανειακής σύμβασης, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν πολύ σύντομα στην πρώτη γραμμή οι διαφορές των κομμάτων για σοβαρά ζητήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για την όποια πολιτική εξέλιξη, και πρωτίστως για τις εκλογές, είναι η ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή της ανταλλαγής ομολόγων, που είναι και η βάση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.
Για την ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία του PSI είναι στον αέρα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου