'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΕΗ ΠΑΡΑΔOΘΗΚΕ ΗΔΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ!


ΞΕΝΟ FUND ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΕΗ!
ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΙΩΠΗΛΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Η πώληση ή καλύτερα εκχώρηση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς να περιμένει τα δήθεν σχέδια «αποκρατικοποιήσεων»- ιδιωτικοποιήσεων της τρόϊκας και της κυβέρνησης. Η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας η οποία περνάει σήμερα πάνω από το σώμα της ΔΕΗ, γίνεται ακόμη μια φορά μέσα από 'χρηματιστηριακά' παιχνίδια και θυμίζει σε όλα την αντίστοιχη ιστορία του ΟΤΕ μιας και όπως όλα δείχνουν με τον ίδιο τρόπο συμβαίνει.

 Η ιστορία, λοιπόν, για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνεται και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους ίδιους ανθρώπους. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν μεταβιβάστηκε το management του ΟΤΕ Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος δηλαδή που πλέον έχει στη δικαιοδοσία του την ΔΕΗ ως Υπουργός Περιβάλλοντος!
'Όλα λοιπόν δείχνουν πως η αύξηση των τιμολογίων που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη, γίνεται μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα έσοδα της ΔΕΗ, γιατί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουν επενδυτές, αδιαφορώντας εγκληματικά για το πώς τα λαϊκά νοικοκυριά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο όταν μάλιστα ήδη το κόστος που αποδίδουν για το ηλεκτρικό αγαθό είναι ήδη αβάσταχτο.

Πάντως το βρετανικό «αρπαχτικό» fund Silchester έχει ήδη επενδύσει στη μετοχή της ΔΕΗ με ποσοστό 13,8% και με τις φήμες να λένε ότι θα το ανεβάσει στο 20% και αυτό τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο των 'αποκρατικοποιήσεων'-ιδιωτικοποιήσεων, είναι έτοιμο να πωλήσει κομμάτι της ΔΕΗ σε ποσοστό 17% προκειμένου να κρατήσει πλειοψηφικό πακέτο 33%.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Αν αυτό το 17% αγοραστεί από μια άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία, που ειδικεύεται στον ηλεκτρισμό, αλλά ταυτόχρονα αγοράσει και το 20% του fund το συνολικό πακέτο θα είναι πάνω από αυτό του δημοσίου.
Και αυτό όπως είναι επόμενο θα έχει ως συνέπεια να έχουν πλέον, άλλοι το λόγο στη ΔΕΗ, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους ακόμη και το αντιλαϊκό, εγκληματικό και απαράδεκτο χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνει ο κόσμος για τη δήθεν ,τάχα, « σωτηρία» της χώρας. Μια εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα έσοδα του κράτους μιας και στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχουν φόροι, τέλη κτλ.
ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
**Η ΙΣΚΡΑ προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ένα ενδιαφέρον άρθρο των Χάρη Φλουδόπουλου και Νίκου Χρυσικόπουλου για το θέμα από την εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ».

FUNDS ΣΕ ΡΟΛΟ «ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ»
 
«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗ SILCHESTER ΣΕ ∆ΕΗ ΚΑΙ ΟΠΑΠ.
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Των ΧΑΡΗ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αγοράζουν φθηνά και ποντάρουν σε ανατροπές, τόσο σε χρηµατιστηριακό όσο και σε επιχειρηµατικό επίπεδο. Ο λόγος για συγκεκριµένα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που «αθόρυβα» ενισχύουν τη συµµετοχή τους στο µετοχικό κεφάλαιο προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, προκαλώντας ερωτηµατικά για τις κινήσεις και την τακτική τους.
Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η Silchester International Investors, που έχει ήδη φτάσει να ελέγχει µετοχικό ποσοστό κοντά στο 14% της ΔΕΗ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες , για την εξέλιξη αυτή ενηµερώθηκε την περασµένη εβδομάδα ο αρµόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, από τον πρόεδρο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό, καθώς οι κινήσεις του fund, έστω και εάν επισήµως γίνονται για λογαριασµό τρίτων, µπορεί να δηµιουργήσουν «τετελεσµένα» εν όψει και της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ∆ΕΗ.
Από τις 18 Ιανουαρίου του 2010, όταν πρωτοεµφανίστηκε το εγγλέζικο fund στο µετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας µε ποσοστό άνω του 5%, η Silchester κατάφερε να αυξήσει, µε συντονισμένες αγορές, το συνολικό ποσοστό που ελέγχει κοντά στο 14%.
Μεγάλος όγκος αγορών, σύµφωνα µε πηγές της ΔΕΗ, διενεργήθηκε στο διάστηµα που κορυφώθηκε η ελληνική κρίση, δηλαδή από τον Ιούλιο µέχρι και τον Δεκέµβριο, όταν υπολογίζεται ότι το fund επένδυσε ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει το 17% των µετοχών της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή. Συνδυαστικά, το ποσοστό του στρατηγικού µε το ποσοστό της Silchester δηµιουργούν νέα δεδοµένα στο µετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας: το Δηµόσιο θα ελέγχει ποσοστό 34%, όταν οι µέτοχοι µειοψηφίας, δηλαδή ο στρατηγικός, η Silchester αλλά και το άλλο µεγάλο fund µε συµµετοχή στη ΔΕΗ, η Fidelity, θα ελέγχουν συνολικό ποσοστό τουλάχιστον 36%.
Επαφές
Παρά το γεγονός ότι η Silchester έχει φτάσει να ελέγχει ένα τόσο µεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ, µέχρι στιγµής δεν έχει υπάρξει καµία απολύτως εµπλοκή σε θέµατα διοίκησης της εταιρείας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ζητηθεί καν ενηµερωτική συνάντηση εκπροσώπων των µετόχων µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας, Α. Ζερβό. Η µοναδική επαφή που έγινε ήταν το περασµένο φθινόπωρο, µε την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύµβουλο της εταιρείας, Ράνια Αικατερινάρη, στο πλαίσιο του roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Τότε η κ. Αικατερινάρη ήρθε σε επαφή µε τους εκπροσώπους του fund, οι οποίοι και παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι τοποθετήσεις της Silchester είναι µακροπρόθεσµες και ότι δεν εντάσσονται στη στρατηγική οι επιθετικές ή ευκαιριακές τοποθετήσεις.
Το «παράθυρο»
Η ισχυροποίηση της παρουσίας της Silchester στη ΔΕΗ έρχεται µετά τις αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2010 και άνοιξαν τον δρόµο για την αναλογική εκπροσώπηση στη διοίκηση της εταιρείας των µετόχων µειοψηφίας. Τότε, συγκεκριµένα, καταργήθηκε το όριο του 5%, που ίσχυε για τα δικαιώµατα των µετόχων µειοψηφίας. Θυµίζουµε ότι, µε βάση το άρθρο 8 του Π.∆. 333/2000, που αφορούσε τη µετατροπή της ΔΕΗ σε Α.Ε., προβλεπόταν ότι οι µέτοχοι που κατέχουν ποσοστό πάνω του 5% δεν έχουν δικαίωµα παράστασης και ψήφου στη γενική συνέλευση για το ποσοστό που υπερβαίνει το 5%.
Οι κινήσεις της Silchester προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένη την πρόθεση για πώληση του 17% των μετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2010 και άνοιξαν τον δρόµο για την αναλογική εκπροσώπηση στη διοίκηση της εταιρείας των µετόχων µειοψηφίας.
Γιατί αγοράζουν τώρα ΔΕΗ-Ποιοι βολιδοσκοπούν ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ
Τη στιγµή που µεγάλα funds µειώνουν θέσεις στο Χ.Α., το portfolio του βρετανικού fund «γεµίζει» µε ΔΕΗ. Αναλυτές έλεγαν πως δεν θα πρέπει να παραξενεύει η κίνηση αυτή, αφού η ΔΕΗ ,παρά τα προβλήµατά της,διαθέτει µεγάλες προοπτικές, σηµαντικές υποδοµές και εµπορεύεται ένα αγαθό που πάντοτε οι καταναλωτές θα χρειάζονται.
Πίσω από τη Silchester βρίσκεται ο Stephen Butt, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, που δηµιούργησε την εταιρεία το 1994 µαζί µε τον Michael Cowan, επίσης στέλεχος της αµερικανικής τράπεζας.
Κινητικότητα υπάρχει, όµως, και σε άλλες εισηγµένες που περιλαµβάνονται στη λίστα του προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων. Με φόντο την ερχόµενη άνοιξη, όπου τοποθετούνται χρονικά οι εξελίξεις για τη διάθεση ποσοστού 23% της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε ιδιώτη επενδυτή, η Silchester αποτελεί σήµερα τον δεύτερο µεγαλύτερο ξένο µέτοχο, µε ποσοστό κοντά στο 5%, πίσω από την Capital, που ελέγχει το 11%.
Το τελευταίο διάστηµα υπήρξε αύξηση θέσεων στον ΟΠΑΠ και από δύο αµερικανικά funds, το Causeway Capital Management (µε έδρα το Λος Άντζελες και υπό διαχείριση κεφάλαια 11 δισ. δολαρίων) και το Tradewinds Investments, επίσης µε έδρα την Καλιφόρνια.
Στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για την εξαγορά του ποσοστού του ∆ηµοσίου στον όµιλο το Εµιράτο του Κατάρ. Αν και υπήρξε σχετική φηµολογία, δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν ήδη να έχουν εκδηλωθεί κινήσεις απόκτησης µετοχών του οµίλου από την ελεύθερη διασπορά. Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι ο έτερος βασικός µέτοχος του οµίλου, η Paneuropean, συµφερόντων του Οµίλου Λάτση, είχε προχωρήσει στην ενίσχυση του ποσοστού που κατέχει στον όµιλο, φτάνοντας σταδιακά µέχρι τα τέλη του 2010 σε ποσοστό 40,9%, έναντι 35,4% του ∆ηµοσίου.
Πηγή : εφημερίδα «Κεφάλαιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου