'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

1 ΔΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!


Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ "ΔΩΡΟ" ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
ΣΤΑ €155 ΔΙΣ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ!
Εορταστικά κρατικά δώρα λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ), αντλώντας €1 δις υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών ενεργοποιώντας έτσι σχετικές διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη των €28 δις. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και τυπικά κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕ στις 22 ή στις 27 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει απαρτία στην πρώτη απόπειρα.
Έτσι η συγκυβέρνηση Παπαδήμου αποδεσμεύει άλλο ένα από τα συνολικά €155 δις που έχει διαθέσει για τα "μάτια" των μεγαλομετόχων των ιδιωτικών τραπεζών σε ποικίλες μορφές (προνομιούχες μετοχές, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εγγυήσεις κλπ), από τα οποία έχουν αποδεσμευθεί γύρω στα €110 δις!
Με τα κρατικά αυτά κεφάλαια τα οποία προέρχονται από το υστέρημα και τα συνεχή μνημονιακά χαράτσια που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα, η ΕΤΕ, θα ανεβάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της στο υψηλότατο 11,5% από 9% που είναι σήμερα! Έτσι η ΕΤΕ σταθεροποιείται την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει από τα μνημονιακά βασανιστήρια!
Η εν λόγω κυβερνητική απόφαση γίνεται ακόμα πιο επαχθής αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως πρόκειται για προνομιούχες μετοχές που δεν φέρουν δικαιώματα ψήφου όπως οι κοινές μετοχές.

Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση επέλεγε, παρόλα αυτά, να ενισχύσει (πράγμα έτσι και αλλιώς απαράδεκτο) την ΕΤΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κοινές μετοχές αποκτώντας έτσι στην ουσία τον έλεγχο της τράπεζας! Και αυτό γιατί η μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ παρουσιάζει τόσο μεγάλη διασπορά όπου ακόμα και το 16% του μετοχικού κεφαλαίου που αντιστοιχεί στις συνολικά εκδοθείσες προνομιούχες μετοχές (€1,35 δις) δίνει τον πλήρη έλεγχο (δεν συνυπολογίζουμε, μάλιστα, τα μερίδια που έτσι και αλλιώς κατέχει το δημόσιο είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων)!
Μάλιστα η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδυναμώνει μια άκρως ανησυχητική τάση ώστε να υπάρξει συνολική ακύρωση των σχεδίων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά το PSI+. Αυτό διαφαίνεται τόσο από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (βλέπε ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ) όσο και από το "προφίλ" του ίδιου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.
Φυσικά, για εμάς σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν λύση τα σχέδια για μαϊμού "κρατικοποιήσεις", σαν αυτά που είχε εξαγγείλει ο Ε. Βενιζέλος και τα οποία προέβλεπαν κεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές για δύο χρόνια και μετά επανιδιωτικοποίηση. Αντιθέτως, μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλε  να κρατικοποιήσει τις τράπεζες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει ως στρατηγικά αναπτυξιακά εργαλεία και αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων!
Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε πως διαφαίνεται μια ακόμα μεγαλύτερη κυβερνητική υποχωρητικότητα απέναντι στα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου!

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 12:30 upd 13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου