'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΤ: ''ΤΖΑΜΠΑ'' ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1%!


ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ! Η ΕΚΤ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠOYN OI ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής (8/9 Δεκεμβρίου) δεν σηματοδότησε μόνο την επιβολή μιας ακόμα ισχυρότερου δημοσιονομικού ολοκληρωτισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
Συγχρόνως, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την περίφημη "ανεξαρτησία" της ΕΚΤ, η οποία στην ουσία σημαίνει πλήρη εξάρτησή της από τους ισχυρούς κύκλους του τραπεζικού κεφαλαίου.
Στα πλαίσια αυτά, η ΕΚΤ πραγματοποιεί αύριο (21/12) μια, κατ' όνομα, "δημοπρασία", κατά την οποία θα παράσχει χαριστικά δάνεια τριετούς διάρκειας και απεριόριστου ύψους (θα καλύψει δηλαδή το σύνολο της ζήτησης) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%!
Τα εν λόγω σκανδαλώδη δάνεια θα έχουν δυνατότητα (option) πρόωρης αποπληρωμής στους 12 μήνες, η οποία θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των δανειοδοτούμενων τραπεζών.
Οι σχετικές ανακοινώσεις, κατά την οποία προαναγγέλθηκαν δύο δημοπρασίες τριετούς διάρκειας, έγιναν από το διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 8 Δεκέμβρη.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου ενέργεια καθώς οι μέχρι σήμερα αντίστοιχες απαράδεκτες χαριστικές δανειοδοτήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε έκτακτες καταστάσεις, πάλι με επιτόκια αντίστοιχου συμβολικού μεγέθους, είχαν διάρκεια έως και 12 μήνες!
Διακηρυκτικός σκοπός της σκανδαλώδους αυτής ενέργειας είναι να παρασχεθεί ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να μπορούν να "αγοράζουν πιο εύκολα" τα κρατικά ομόλογα των χωρών τους, και όχι μόνο.
Δηλαδή, να κερδοσκοπούν δανειζόμενες από το "ευρωπαϊκό δημόσιο" με 1% για 3 χρόνια, και εν συνεχεία δανείζοντας τα κράτη με πολλαπλάσια επιτόκια!
Πράγματι, ενόψει της αυριανής "δημοπρασίας" τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας σημειώσαν πτώση στις σημερινές δημοπρασίες, παραμένοντας πάντως πολύ υψηλότερα των επιπέδων προ κρίσης.
Αναλυτικά, τα επιτόκια των τρίμηνων γραμματίων έφτασαν το 1,735% (από 5,11% της προηγούμενης δημοπρασίας) ενώ των εξάμηνων το 2,435% (από 5,227% της προηγούμενης δημοπρασίας).
Ο λόγος αυτής της πτώσης είναι η αθρόα αγορά κρατικών ισπανικών ομολόγων από τις ισπανικές τράπεζες, με τη χρηματοδότηση των τελευταίων από την ΕΚΤ με 1%!
Καθόλου, λοιπόν, άσχημα για το τραπεζικό σύστημα όταν δανείζεται μόνο με 1% για 3 χρόνια!!!
Βλέπουν το τυρί αλλά όχι και τη φάκα...
Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τις εν λόγω εξελίξεις, κάνοντας λόγο για "σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού" κλπ, κλπ
Όμως, τόσο οι πανηγυριώτες του οικονομικού τύπου όσο και η ίδια η ΕΚΤ δεν σταθμίζουν την καταστροφική επίδραση που θα έχουν αυτές οι πρακτικές στο ήδη καταρρέον σύστημα της ευρωζώνης.
Και αυτό γιατί η απεριόριστη και χαριστική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σημαντικά προβλήματα φερεγγυότητας (πχ οι ισπανικές τράπεζες είναι "τοξικές" λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων), πέρα από πολιτικά απαράδεκτη είναι και τεχνοκρατικά επισφαλέστατη!
Οι συγκεκριμένες πρακτικές της ΕΚΤ, οι οποίες παραβιάζουν και το πνεύμα και το γράμμα κι' αυτών ακόμα των μονεταριστικών Συνθηκών της ΕΕ, συνιστούν μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία όταν σκάσει, ακόμα και με τη ταυτόχρονομη μορφή χρεοκοπίας κρατών και τραπεζικής κρίσης, θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε αντίδραση!
Γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ;
Η άθλια αυτή πρακτική της ΕΚΤ αποτελεί ουσιαστικά αντίβαρο στις πιέσεις που δέχτηκε τόσο η ίδια όσο και κυρίως η Γερμανία, προκειμένου να συναινέσουν στην μεγαλύτερη παρέμβαση της πρώτης στις αγορές κρατικών ομολόγων!
Δηλαδή, να δεχτούν την εκτύπωση χρήματος είτε με τη μορφή του δανεισμού κρατών από την ΕΚΤ (με γέφυρα έστω το ΔΝΤ) είτε με τη μορφή μεγαλύτερων παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων.
Τέτοια ημίμετρα θα μπορούσαν, ίσως να δώσουν κάποιες δόσεις ανακούφισης στην καταρρέουσα ευρωζώνη, σε δεύτερο, όμως, χρόνο τα προβλήματα θα επανέρχονταν με άλλες μορφές και μάλλον δριμύτερα!
Εντούτοις, οι τελευταίες επιλογές της ΕΚΤ, είναι ακόμα πιο επικίνδυνες, ειδικά στο βαθμό που γίνουν συνήθης πρακτική. Και αυτό διότι δημιουργούν όλες τις απαραίτητες συνθήκες για μια επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρρευσης και αποσύνθεσης της ευρωζώνης μετά από ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ!

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011, 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου