'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

EKT: ΜΕΤΑ ΤΑ 500 ΔΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ''ΔΩΡΟ'' ΣΤΙΣ 29/2 ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΙΕΤΗ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΜΕ 1%; 
Σοκ προκάλεσε στο σύνολο των λαών της ευρωζώνης, η απόφαση της ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει αφειδώς το σύνολο, σχεδόν, των τραπεζών της ευρωζώνης με €489 δις υπό τη μορφή τριετών δανείων που "έφεραν" χαριστικό επιτόκιο 1%.
Σαν να μην έφτανε όμως η "βροχή χρήματος" της 21ης Δεκέμβρη, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προβεί και σε νέα σκανδαλώδη (με 1% ή και λιγότερο αν έχειμειωθεί και άλλο το βασικό επιτόκιο) τριετή δανειοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις 29 Φεβρουαρίου!
Όλα δείχνουν πως οι πλέον ακραίοι μονεταριστικοί κύκλοι του ευρωσυστήματος, φλερτάρουν με την προοπτική να παγιώσουν τέτοιες σκανδαλώδεις πρακτικές ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου!

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που οι ευρωπαϊκοί λαοί στενάζουν κάτω από το βάρος της ύφεσης που προκαλούν/εντείνουν τα συνεχή πακέτα μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων!

Παρόλα αυτά, τα εν λόγω σκανδαλώδη μέτρα, σύμφωνα με τις πρώτες και μη τελεσίδεικες ενδείξεις, αποδεικνύονται και απολύτως αναποτελεσματικά ως προς τους στόχους των εμπνευστών τους!
Και όταν λέμε άκρως αναποτελεσματικά, δεν εννοούμε τη μη δυνατότητά τους να διασώσουν την παραπαίουσα ευρωζώνη, που όπως όλα δείχνουν είναι "καταδικασμένη από χέρι"!
Αντιθέτως, αναφερόμαστε στην "υπόσχεση" των ευρωγραφειοκρατών πως η χορήγηση τζάμπα χρήματος στις τράπεζες, θα μπορούσε να αποκλιμακώσει σχετικά τα επιτόκια δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης, δίνοντας έτσι ανάσες οξυγόνου στον ασθενή που λέγεται ευρωζώνη!
Βέβαια, αυτή η "σύλληψη" ουσιαστικά οδηγεί στην σκανδαλώδη επιδότηση των τραπεζιτών καθώς το σχέδιο ήταν (τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις) η δανειοδότηση των τραπεζών με 1% ώστε αυτές να δανείζουν τα κράτη με 3% - 4%! Άκοπα κέρδη, δηλαδή, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό "δημόσιο", ήτοι την ΕΚΤ!!!
Φαίνεται, όμως, πως οι τράπεζες δεν εμφανίζονται και πολύ πρόθυμες να ακολουθήσουν αυτό τον "ανθόσπαρτο" δρόμο!
Τουναντίον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες "δεν ξέρουν τι να κάνουν" τα λεφτά που δανείζονται από την ΕΚΤ! Έτσι τα επανακαταθέτουν στην ΕΚΤ αντί επιτοκίου, μόλις, 0,25%, δηλαδή με "χασούρα"!
Την Τρίτη, οι καταθέσεις διάρκειας μίας ημέρας ανήλθαν στα 452,034 δισ. ευρώ. Την Δευτέρα ήταν 411,813 δισ. ευρώ και την περασμένη Πέμπτη 346,994 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2010 (384,3 δισ. ευρώ).
Τη Δευτέρα δανείστηκαν 6,13 δισ. ευρώ (για μία ημέρα) και την Πέμπτη 6,34 δισ. ευρώ. Όταν οι αγορές λειτουργούσαν ομαλά, συνήθως οι τράπεζες δανείζονταν για μία ημέρα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, την ίδια ημέρα με την πρώτη τριετή δημοπρασία (21/12) η Ιταλική Ένωση Τραπεζών (ΑΒΙ) διαμήνυσε πως τα μέλη της δεν θα αγοράσουν ιταλικά κρατικά ομόλογα παρά τα "δώρα" της ΕΚΤ!
Αιτία προς τούτο, οι νέοι (ισχύουν από το Δεκέμβριο) εποπτικοί κανόνες που υποχρεώνουν τις τράπεζες να αποτιμούν την αξία των κρατικών ομολόγων που κατέχουν, σε τρέχουσες τιμές αγοράς και όχι σε τιμές ονομαστικής αξίας!
'Ετσι, λοιπόν, τα μόνα κρατικά αξιόγραφα που έχουν ζήτηση (και άρα αποκλιμακούμενα επιτόκια) είναι τα μικρής διάρκειας έντοκα γραμμάτια. Για του λόγου το αληθές στη σημερινή δημοπρασία ιταλικών εντόκων γραμματίων διάρκειας έξι μηνών το επιτόκιο έπεσε από το 6,504% στο έτσι και αλλιώς υψηλό 3,251%.
Εδώ, βέβαια, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά! Δεν ήξερε ο ιταλός διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τίποτα για τη στάση των ιταλών φίλων του;
Πολλά από αυτά τα ερωτηματικά θα ξεδιαλύνθουν μέσα από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.
Κάποιοι όμως αναλυτές επισημαίνουν πως, παρά τις ανακοινώσεις για αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες, το "βλέμμα" της ΕΚΤ, βρίσκεται προς την ιδιωτική οικονομία! Κοινώς, ενδέχεται η ΕΚΤ, να χαρίζει χρήμα στις τράπεζες με τη φρούδα ελπίδα να υπάρχει ανάκαμψη στην ευρωζώνη μέσω της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα!
Όνειρο θερινής νυκτός εν μέσω των πακέτων λιτότητας που επιβάλλονται στην ευρωζώνη!
Για να μην μιλήσουμε για το γεγονός πως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη "πτωχεύσει" λόγω προβλημάτων του ιδιωτικού τομέα (βλ. Ισπανικές τράπεζες λόγω κατάρρευσης αγοράς ακινήτων).
Εδώ όμως αναδεικνύεται και η απόλυτη υποκρισία των ηγετών της ευρωζώνης και των κάθε λογής ευρωγραφειοκρατών. Μέχρι τώρα όλοι αυτοί οι ευρω-κύκλοι ξόρκιζαν την εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ με σκοπό τη χρηματοδότηση των κρατικών χρεών, μέτρο έτσι και αλλιώς αδιέξοδο και καταδικασμένο να αποτύχει σύμφωνα με όσα έχουμε γράψει πολλάκις στην iskra.
'Ομως, από ότι φαίνεται η ΕΚΤ δεν έχει πρόβλημα να τυπώνει χρήμα εάν αυτό πηγαίνει στις τράπεζες! Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, o καθαρός νέος δανεισμός* της 21ης Δεκέμβρη ήταν €210 δις ποσό που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να "αποστειρωθεί",  (τραβώντας ανάλογη ρευστότητα από το σύστημα, - πχ μέσω αποδοχής καταθέσεων- όπως έπραττε μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις η ΕΚΤ), σε βάθος χρόνου εντός της ταυτόχρονης ύπαρξης συνθηκών ύφεσης και πληθωριστικών πιέσεων !
Σε κάθε περίπτωση η iskra θα παρακολουθεί στενά το φλέγον θέμα της σκανδαλώδους ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου από την ΕΚΤ, αναδεικνύοντας πτυχές που τα κυρίαρχα ΜΜΕ προτιμούν να κρύβουν επιμελώς!

* Στις 21 Δεκέμβρη, οι τράπεζες μείωσαν τη χρήση της Κύριας Πράξης Αναχρηματοδότησης κατά 123 δισ. ευρώ (MRO), καθώς και τη χρήση της 3μηνης μακροπρόθεσμης πράξης αναχρηματοδότησης (LTROs) κατά 111 δισ. ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 12:50 upd 14:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου